Iris Mulej ima za seboj številna uspešna lepotna tekomovanja. Kariero je začela pri 16 letih, med drugim pa se lahko pohvali tako z naslovom mis Universe kot z naslovom mis Slovenije. Foto: Črt Slavec
Iris Mulej ima za seboj številna uspešna lepotna tekomovanja. Kariero je začela pri 16 letih, med drugim pa se lahko pohvali tako z naslovom mis Universe kot z naslovom mis Slovenije. Foto: Črt Slavec
Iris Mulej
Iris je znan obraz številnih podjetij, že več let je obraz priznane slovenske blagovne znamke spodnjega perila. Foto: Črt Slavec
Iris Mulej
Iris lahko takoj odpravi stereotip o ne preveč pametnih misicah. Njen inteligenčni kvocient znaša 156 - tolikšnega ima le en odstotek svetovne populacije. Foto: Črt Slavec
Iris Mulej
Gospodarsko krizo je občutila tudi sama, predvsem pri upadu količine dela. Foto: Črt Slavec
Iris Mulej
Iris je v srečni zvezi s fotografom in hokejistom Črtom Slavcem. Foto: Črt Slavec

Iris Mulej je gotovo ena izmed najbolj znanih manekenk v Sloveniji. Za MMC je spregovorila o svojem poklicu, ki prav tako ni imun proti svetovni gospodarski krizi. Ob koncu pogovora je nekoliko več povedala tudi o svojem zasebnem življenju in zvezi s fotografom Črtom Slavcem, s katerim se v prihodnosti vidi kot žena in mamica.


V preteklih letih ste bili obraz različnih domačih podjetij. Kako ste kot manekenka občutili krizo, ki je zajela naše gospodarstvo?
Še vedno sem obraz nekaterih domačih in tujih podjetij, kriza pa se je seveda občutila tudi na področju 'modelinga', tako kot na skoraj vseh drugih področjih. Kriza pri meni ni bila toliko občutna pri sami ceni dela, ampak bolj pri količini dela. Dosti bolj pa so bila prizadeta področja, kjer je moda doma, in sicer Milano, New York, Pariz ... Tudi sama sem nekaj časa živela v Milanu in po besedah tamkajšnjih modnih agentov, modelov in fotografov je število ponudb (v primerjavi s prejšnjimi leti) za 'modeling' zelo padlo, zaradi česar je veliko modnih agencij celo propadlo.

Kateri obraz je danes na trgu najbolj zaželen?
Sama ne bi rekla, da je samo en obraz trenutno najbolj zaželen, saj so okusi naročnikov zelo različni. Zase pa lahko rečem, da sem ena izmed slovenskih manekenk, ki se vsa ta leta veliko pojavlja kot obraz ali manekenka različnih podjetij in od tega tudi dobro živi. Veliko drugih lepotic si kruh služi z delom, ki nima povezave s 'šovbiznisom', manekenstvo pa je zanje le dodaten zaslužek ali celo nekakšen hobi. Zame je glavni vir zaslužka ravno 'modeling'.

V širši javnosti še vedno vlada prepričanje, da starejše manekenke redkeje dobijo priložnost kot mlade. Tudi sami menite, da je tako?
Ne, niti slučajno ne. Vsaj v mojemu primeru to ne drži, saj sem si na našem trgu ustvarila neko ime in me vsi naročniki oziroma vsa podjetja najamejo kot Iris Mulej, ne pa kot "manekenko". Prednost mlajših velja v primerih, ko se za kariero odloča starejše nepoznano dekle in ga lahko izpodrine mlajše dekle, in sicer zato, ker se bo neka agencija raje odločila zastopati manekenko, ki ima pred seboj še 15-20 let kariere, kot pa drugo, ki ima pred seboj le še kakšnih pet let kariere.

Kaj potrebuje manekenka, da dobi ponudbo za delo?
Ni odvisno samo od manekenke, ampak od trenutnega trga, ki zahteva določen 'look', oziroma od naročnika, ki išče primeren obraz in osebnost, da ga zastopa, pooseblja. Primer: imamo prelepo manekenko dolgih svetlih las s skladno postavo in lepim obrazom nežnih potez ... Skoraj vsak bi zanjo rekel, da je lepa ali celo popolna. Na drugi strani pa imamo naročnika, ki za neki svoj izdelek išče dekle, ki bo poosebljalo drznost, agresivnost, nevarnost, 'seksapil' in imelo kratko drzno pričesko temnih las. Seveda v takem primeru prej opisano svetlolaso dekle nikakor ne pride v poštev. Na splošno pa so seveda zaželene manekenke, ki imajo skladno postavo, lep obraz, negovano kožo in lase, pozitivno energijo in neko karizmo.

Kako ste začeli sodelovati s slovenskim podjetjem, ki izdeluje nakit?
Sodelovati smo začeli, ker so si želeli biti opaženi, prepoznavni. Odločili so se sodelovati z znano slovensko manekenko in se tako odločili zame. S kampanjo so bili zadovoljni, čeprav se niso odločili za večje oglaševanje, na primer za televizijo ali jumbo plakate.

Če sodimo po vašem delu, ste neutrudni. Kako usklajujete vse svoje obveznosti?
Vse se da, če se hoče, pravi eden izmed pregovorov. Pač, potrudim se in to, kar delam, delam z veseljem. Tako sta utrujenost in obremenjenost z obveznostmi, ki jih imam, skoraj neopazni.

Rumeni mediji so se v preteklih letih precej razpisali o vaših ljubezenskih razmerjih. Vam je ta dodatna publiciteta pri delu pomagala ali škodovala?
No, niso ravno tako veliko pisali o tem. So mnogi drugi slovenski pari veliko pred nama v tem pogledu (smeh). Predvsem se je malo pisalo o štiriletni zvezi z Zorojo, nekoliko več pa so noviraji pisali o dveletni zvezi z Zorčičem. Če bi se že odločala med 'škodo' ali 'koristjo' tega pisanja, bi se prej odločila za škodo. Mislim pa, da ni bilo nič posebej omembe vrednega v tej smeri.

Že nekaj časa ste v srečni zvezi s fotografom Črtom Slavcem, govori se tudi o poroki. Koliko resnice je v govoricah?
Res je to, da razmišljava o poroki, ampak ne na ta način, kot ste to razumeli mediji, kot da se bova že jutri poročila. O tem razmišljava na ta način, da si želiva enkrat v prihodnosti poroko in otroke, pa ne tako na splošno, ampak midva skupaj. Pa tudi čas za organizacijo vsega si želiva in tega trenutno definitivno še ni, saj imam še veliko dela in potovanj kot manekenka, Črt pa bo letos diplomiral iz fotografije, pred sabo pa ima že veliko fotografskih ponudb, med drugim tudi za tujino.