Plesalki Riverdancea Niamh Eustace in Maria Buffini sta gostovali v oddaji Spet doma. Foto: MMC RTV SLO
Plesalki Riverdancea Niamh Eustace in Maria Buffini sta gostovali v oddaji Spet doma. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s producentom spektakla
Plesalki o Riverdancu
Plesna generalka

Mi smo se pogovarjali z izvršnim producentom Julianom Erskinom ter plesalkama Mario Buffini in Niamh Eustace.

Tri leta po tem, ko so bili šokirani zaradi imena Riverdance, ki so ga za slovensko reklamo spektakla uporabljali organizatorji plesne in glasbene skupine Rhythm of the Dance, so se promotorji irskega sinhronega plesa odločili, da prvotni irski duh zares pripeljejo v deželo pod Alpami.

"Nekdo mi je poslal razglednico iz Ljubljane in mi tako sporočil, da uporabljajo naše ime. Nisem mogel verjeti," je začel pripovedovati Erskine, ki je na podlagi fotografije skupine Rhythm of the Dance na razglednici sprožil preiskavo. Nato pa od pošiljatelja razglednice sprejel vabilo, da predstavi pravi "Riverdance". "Tu smo, ker nam je nekdo ukradel ime. Torej je zločin vredno zagrešiti," se pošali izvršilni producent.

Ni vsak "Riverdancer"
Stikanje plesalcev z rameni in usklajeni gibi nog bodo od 30. septembra in 1. oktobra slovensko občinstvo vračali v davne čase Keltov in njihove skrivnostne kulture. Njihov nastop pa, kot priznavata plesalki, zahteva veliko vaje in izkušenj. "Večina nas že od četrtega leta pleše in tekmuje. Enkrat ko prestaneš avdicijo za skupino, ki je že sama po sebi težka, je treba ujeti še ritem in vaditi nekaj tednov sam. Prav te vaje so zelo zahtevne," razloži Niamh, ena izmed kapetank v ekipi. "Zahteven poklic, ampak uživava v njem," pove glavna plesalka Maria.

Kot priznavata plesalki, so najtežji prvi tedni turneje, ko se plesalci usklajujejo med sabo. V mestu, kjer nastopajo, imajo navadno dva ali več nastopov, med katerimi pa ne delajo razlik. "Vsak večer je drugačno občinstvo in trudimo se, da jim predstavimo svežo predstavo vsak večer," razloži Maria. Kot je povedal izvršni producent, se današnji 'Riverdance' ne razlikuje od preteklih produkcij. "Iz programa smo izločili tiste elemente, ki niso bili dobri," pojasni Erskine.

Večkulturno plesno društvo
Senzacija popularne kulture, ki se je izoblikovala iz keltskega porekla, je od prvega nastopa na evrovizijskem odru leta 1994 prerasla svoje okvire. "Irci, Angleži, Američani, Kanadčani, Škoti, Rusi, Španci," naštejeta državljanjstva njunih kolegov Niamh in Maria. Toda, kot še pojasni ta, je večina plesalcev Ircev, tisti, ki pa niso, imajo korenine na otoku. "Imamo irski duh v naših mislih," sklene Maria. Kot obljubljata plesalki, se nam čez tri mesece obeta pester plesno-vizualni spektakel. "Poleg irskega plesa imamo še flamenko, ruske plesalke, ameriški step, glasbenike, ki nastopajo v živo," razloge za obisk šova naštevata Maria in Niamh.

K. K.


Pogovor s producentom spektakla
Plesalki o Riverdancu
Plesna generalka