Milan Kučan je med Slovenci še vedno izjemno priljubljen. Foto: EPA
Milan Kučan je med Slovenci še vedno izjemno priljubljen. Foto: EPA
Balkan Kizildeli (levo)
Turški veleposlanik je naj tuji diplomat v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Wang Huiqin
Naj tujka na področju kulture. Foto: RTV SLO

Nekdanji predsednik Slovenije je očitno še vedno izjemno priljubljen. Lani je sicer laskavi naslov, ki ga podeljuje Nedeljski dnevnik na podlagi mnenja svojih bralcev, osvojil slovenski metropolit in ljubljanski nadškof, monsinjor Alojz Uran, ki se je letos uvrstil na drugo mesto, takoj za Kučanom.

Tretje mesto je osvojil zdajšnji predsednik dr. Janez Drnovšek, ki je vse dejavnejši in s tem očitno med Slovenci tudi vse bolj priljubljen.

Naj tujci v Sloveniji so ...
Časopis The Slovenian Times in Radio Slovenia International pa sta izbrala tujca leta 2005. Naj tujec med diplomati je postal turški veleposlanik Balkan Kizildeli, naj tujka v kulturi je kitajska slikarka Vang Hujkin, v gospodarstvu je naslov pripadel Andreasu Maierhoferju iz Simobila, med športniki pa je naj tujec rokometaš Edvard Kokšarov.

Naj tujci leta so osebnosti, ki živijo in delajo v Sloveniji, ter s tem prispevajo k hitrejšemu razvoju in odprtosti slovenske družbe. Akcija je bila drugič.

Slavnostna razglasitev je bila v Kranjski Gori v dvorani Vitranc. V prvem delu programa, ki sta ga povezovala Mojca Mavec in priljubljeni glas Michaela Manske z Radia SI, so nastopili plesalci Mojce Horvat, skupina Perpetuum Jazzile in avstrijska harfistka Monike Stadler.

Drugi del večera je bil namenjen druženju in dobrodelnosti, v okviru katere je Mitja Meršol vodil licitacijo slik. Zbrana sredstva so namenjena pediatrični kliniki.