Foto:
Foto:
Jan Plestenjak
Po skoraj letu zatišja je pred Janom Plestenjakom zdaj nekaj napornih delovnih mesecev. Foto: RTV SLO/A. P.
Jan Plestenjak
Njegovi tradicionalni valentinovi koncerti so vedno razprodani. Foto: RTV SLO/A. P.

Jan bo imel v prihodnjih mesecih veliko dela, po izidu albuma konec januarja (na albumu je 22 njegovih največjih uspešnic in tri nove skladbe) ga čaka v začetku februarja že tradicionalni Gala Valentinov koncert, nato pa dvoranska turneja po Sloveniji. Več lahko izveste v spodnjem intervjuju.

Konec januarja prihaja v trgovine dvojna zgoščenka z vašimi uspešnicami. Ste zadovoljni s končnim izdelkom?
Seveda sem zadovoljen, ker sicer ne bi prinesel materiala na založbo, da ga izdajo ... Če je publika meni toliko časa zvesta, je moja najmanjša odgovornost ta, da oddam kakovosten material.

Ob snemanju zgoščenke je v zakulisju nastal še dokumentarec. Od kod ideja?
Želel sem, da ljudje, ki hodijo na koncerte, kupujejo cedeje, poslušajo glasbo, delno začutijo, kako poteka takšno snemanje. Kako zahtevno je in koliko moraš dati sebe v to. Avtor filma Branco Grabovac je v 16 minutah spretno prikazal celoten utrip snemanja in nastajanja albuma, tudi gledalcem, ki jim je glasba v življenju sprostitev, in ne profesija.

10. februarja boste nastopili na že tradicionalnem Gala Valentinovem koncertu. Morda kakšen namig o koncertu ali o morebitnih gostih za zveste poslušalce?
Če sem imel goste, so bili po navadi nenapovedani. Imam srečo, da so moji koncerti razprodani brez dodatnih gostov, in na to sem ponosen. Album bo predstavljen v celoti in tudi v zasedbi, ki igra na albumu: Simfonični orkester, glasbeniki iz treh največjih orkestrov – SNG Maribor, RTV Slovenija in Slovenska filharmonija. Tudi zasedba mojega benda se je povečala še za enega kitarista, ker novi aranžmaji zahtevajo dve električni kitari. Predvsem pa je zame koncert še vedno podajanje glasbe in nisem največji privrženec koncertov, ki so v zadnjem času bolj podobni cirkusu in počasi se na takšnih koncertih izgubi bistvo – da ljudje pridejo poslušat pesmi.

Letos boste kot avtor skladbe Zadnji dan, ki jo bosta izvedla Alya in Rudi Bučar, sodelovali tudi na Emi. Kakšna so pričakovanja?
Verjamem, da bosta Alya in Rudi lepo izvedla mojo skladbo, od njiju je tudi odvisno, koliko bosta to uspela približati občinstvu. Zame bo največje zadoščenje, če bo pesem uspešna na radiih. Nisem je napisal z mislijo v glavi, da je za Emo. Napisal sem jo tako, kot bi napisal vsak singel, ki ga delam zase ali za koga drugega.

Spodaj si lahko ogledate nov Janov videospot za skladbo Si ok?

C. R.