Potočnik je marca sodeloval na kolesarski dirki, ki je potekala na bruseljskih ulicah. Foto: EPA
Potočnik je marca sodeloval na kolesarski dirki, ki je potekala na bruseljskih ulicah. Foto: EPA

"Kmečki sin iz vaške gostilne, po rodu iz Krope, ki trdo in pošteno dela in je imel v življenju tudi srečo," s temi besedami se je za MMC opisal Slovenec, ki je trenutno najvišje v evropski institucionalni okoljski hierarhiji. Zase trdi, da je nekdo, ki je kljub razmišljanju o novih političnih podvigih ostal trdno na trdnih tleh in se trudi spoštovati ljudi z veliko začetnico, ne njihovih funkcij.

V sobotni rubriki Hobiji znanih Slovencev smo vam že predstavili Toneta Vogrinca, Japca Jakopina, Uroša Merca, Iva Boscarola, Andreja Stareta, Draga Kosa, Natašo Pirc Musar in Igorja Šoltesa.

Sam trdi, da služba ni hobi: "Moraš pa v službo hoditi z veseljem in imeti svoje delo rad. To je pogoj, da si zadovoljen s sabo in svojim življenjem. Pogoj za vedrega duha, ki ti omogoča, da gre tudi takrat, ko je težko, lažje."

Potočnik veliko časa preživi na poti, a le redko svoje delo pripelje domov. "Kolikor je mogoče, se izogibam večernim obveznostim in obveznostim med koncem tedna, a brez priprav (beri: branja večjega kupa papirjev) za dneve, ki sledijo, seveda in žal ne gre."

In kaj svetuje tistim, ki v njem vidijo vzor? "Strpnost in odprtost. Želite si več in bolje, spoštujte naravo in sočloveka. Verjemite vase. Izkoristite vsako priložnost, da bolje spoznate širni svet. Tako boste bolje spoznali sebe in druge ter okrepili zaupanje v svoje sposobnosti. Tako boste bolje razumeli, kako lepo je doma in kakšno srečo pravzaprav imate," pove Potočnik.