Jerca pravi, da je svojo poroko z generalnim sekretarjem vlade načrtovala hitro in spontano. Foto: STANE JERŠIČ in BARBARA JAKŠE JERŠIČ
Jerca pravi, da je svojo poroko z generalnim sekretarjem vlade načrtovala hitro in spontano. Foto: STANE JERŠIČ in BARBARA JAKŠE JERŠIČ

Največji stres novoporočencev in novo pečenih zakoncev je lahko prav neiskrenost.

Jerca Legan Cvikl o pasteh, ki prežijo na zakonce.
Poroka
Knjiga je popoln vodnik za vse, ki se odločijo za poroko, pravi avtorica. Foto: EPA

Kot je za MMC pojasnila Legan Cviklova, je knjiga, ki nosi naslov Za pr(a)vi korak – po prvem, že njen drugi praktični vodnik bodočim zakoncem, saj v prvem ni uspela zapisati vsega, kar se ji je "idejno dogajalo v glavi".

Knjiga, kot pravi, "nikakor ni posledica moje izkušnje z načrtovanjem lastne poroke", pač pa odziv na pobudo, da konča, kar je pred desetletjem začela, torej "knjižni projekt, ki odločenim posameznikom pomaga na poti od zaroke do poroke".

Po njenih besedah je priročnik namenjen vsem, ki resno razmišljajo o vstopu v zakonski stan: "Tako moškim kot ženskam, tako mlajšim kot starejšim parom, celo takšnim, ki se poročajo ponovno, tako liberalnejšim po duši in se želijo poročiti bolj nenavadno kot tistim, ki prisegajo na tradicionalno 'kmečko ohcet' ali cerkveno poroko."

Jercina poroka načrtovana hitro in spontano
Legan Cviklova ob tem pravi, da je lastno izkušnjo s poroko "uporabila predvsem za revidiranje teksta, ki je nastajal vsa ta leta", poleg tega pa ji je dala tudi končno potrditev, da je knjiga "povsem utemeljena in namenjena vsem, ki s poroko resno mislijo in pri organizaciji le-te potrebujejo strokovno podporo". "Svojo poroko pa sem glede na vse spremljajoče profesionalne obveznosti in stanje nosečnosti načrtovala hitro in spontano, a dovolj sproščeno, da se je izšla nad vsemi pričakovanji," še pravi antropologinja.

In kaj je po mnenju pisateljice najpomebnejši del poročnega slavja? "Pozitivna energija in kar se da sproščeno vzdušje," odgovarja Legan Cviklova in dodaja, da k temu poleg medsebojne naklonjenosti novoporočencev in njunih sorodnikov ter prijateljev pripomore tudi ustrezen izbor obleke, obutve, dekoracije, posrečeno sestavljen seznam svatov, zanimiv izbor poročnega jedilnika, ustrezne glasbe in vseh preostalih sestavin.

Kaj lahko ogrozi skupno življenje?
"Največji stres novoporočencev in novo pečenih zakoncev je lahko prav neiskrenost. Najprej si morata poroko oba zares želeti in razmisliti o vseh pasteh medsebojnega življenja, stran od staršev in z vizijo skupne prihodnosti," svetuje zdaj ne več tako svežeporočena ženska in dodaja, da "zakon včasih deluje kot 'potuha'".

"Seveda sama svetujem ravno nasprotno, naj se partnerja osvajata in skrbita drug za drugega, kot da je vsak dan tisti prvi trenutek zaljubljenosti … In sama imam prav takšno izkušnjo," nam je še zaupala Jerca Legan Cvikl.

Največji stres novoporočencev in novo pečenih zakoncev je lahko prav neiskrenost.

Jerca Legan Cvikl o pasteh, ki prežijo na zakonce.