Jernej je dejal, da je bilo na izboru potrebno pokazati več kot 'pretty face'. Foto: MMC RTV SLO
Jernej je dejal, da je bilo na izboru potrebno pokazati več kot 'pretty face'. Foto: MMC RTV SLO

Absolutno nisem najlepši slovenski gej. Po vsej verjetnosti se kje skriva še kakšen. Lahko pa bi rekli, da sem najbolj pogumen. Ali pa najbolj nor.

Za promocijo Slovenije naredil več, kot kateri koli državni urad.

Ne vem, zakaj je tako pomembno, da me ljudje ocenjujeno glede na to, s kom grem zvečer spat. Ljubezen je samo ena in to prava.

Ljudje v Sloveniji se bojijo predvsem prikrite diskriminacije.

V Sloveniji je na tem področju zelo težko uspeti, če nimaš vez in poznanstev.

Jernej Dermota
Kot pevec se je predstavil na festivalu Sunčane skale, od koder je tudi ta fotografija. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Dermota
Vse bolj se uveljavlja kot pevec. Foto: RTV SLO

Postavni Jernej je predstavil že kar nekaj skladb, med drugim je s pesmijo Moj planet sodeloval tudi na letošnji Emi, zdaj pa ponuja na poslušanje novo pesem Drugačen, s katero je osvojil nagrado za najboljše besedilo na nedavnem festivalu Fens.

A Jernej ni samo pevec, presenetilo nas je, kako odprto je spregovoril o svoji istospolni usmerjenosti in izkušnjah s tekmovanjem za izbor najprivlačnejšega geja v Evropi, ki je potekalo v Budimpešti. Zmagal je Španec Antonio Pedro Almijes, Jernej pa je že drugo leto zapored osvojil lento mistra simpatičnosti.

V intervjuju za MMC si preberite več o tem, ali tudi v Sloveniji obstaja podoben izbor, kako strpni so ljudje do istospolno usmerjenih, s čim je očaral sotekmovalce in ali takšne izbore spremljajo tudi protesti nestrpnih.

Preberite si še novico o svetovnem izboru za najlepšega geja.
Udeležili ste s e tekmovanja za najlepšega geja v Evropi. Ali takšna tekmovanja potekajo podobno kot izbori za misice? Kaj se ocenjuje?
Na tem tekmovanju res lahko rečemo, da velja že obrabljena fraza lepota z namenom. “Pretty face” ni dovolj. Pomemben je ponos, pomembna je karizma. Zunanja lepota je samo pika na i. Drugače pa je tekmovanje na podobni ravni kot druga lepotna tekmovanja.

Se pogosto udeležujete tovrstnih tekmovanj? Ali tudi v Sloveniji obstajajo podobni izbori? Bi lahko torej rekli, da ste najlepši slovenski gej?
Sploh se ne udeležujem podobnih tekmovanj, ker me ne zanimajo. Je pa pomembno, da ima Slovenija predstavnika na takem tekmovanju. Treba je pokazati, da smo razvita država, ki sprejema drugačnost, oziroma je ne obravnava več kot drugačnost, temveč kot nekaj vsakdanjega in normalnega. S tem želim tudi ostalim pokazati, da se jim ni potrebno skrivati in da je "okej", če si gej. V Sloveniji žal tovrstnega izbora ni. Lahko pa rečem, da ga imajo recimo v Avstriji. In po posnetkih lahko rečem, da je na višji ravni kot naš izbor za mis. Morda mi bo uspelo naslednje leto organizirati tekmovanje za Mr. Gay Slovenije. Vendar to ni odvisno zgolj od mene. Absolutno nisem najlepši slovenski gej. Po vsej verjetnosti se kje skriva še kakšen. Lahko pa bi rekli, da sem najbolj pogumen. Ali pa najbolj nor. Kot želite.

Na spletni strani tekmovanja smo zasledili, da so vas lani razglasili za mistra simpatičnosti. Kaj mislite, s čim ste prepričali sotekmovalce?
Res je. Že lani sem se udeležil tega tekmovanja in dobil lento za najbolj simpatičnega v Evropi. Isto lento sem dobil tudi letos. Očitno na tem nekaj je. Ostale sem očaral s svojo pozitivno energijo, karizmo, humorjem, pripravljenostjo pomagati. Z eno besedo, simpatičnostjo. Prepričal sem jih s tistim, kar sem. Brez igranja. Sicer sem za letošnje tekmovanje sam izbral svojega naslednika, ki pa je nekaj tednov pred tekmovanjem odpovedal nastop. Vzrok mi ni znan. Ker nisem našel nikogar drugega, so me ponovno povabili. In ker se mi zdi, da rabimo predstavnika na takih prireditvah, sem povabilo sprejel. Lahko rečem, da sem za promocijo Slovenije naredil več, kot kateri koli državni urad.

Ali takšna tekmovanja spremljajo kakšni protesti, je prisotne kaj nestrpnosti?
Vedno obstajajo ljudje, ki jih moti vse. Zakaj jih ne bi motilo to, da je nekdo gej? Najbolj glasno protestirajo ravno ljudje, ki so prikriti geji in s protesti svoje prijatelje prepričujejo, da to niso. V Budimpešti so bili precejšnji izgredi. Prišli so tudi nasprotniki tekmovanja oziroma "skinheadi" predvsem iz Nemčije in Slovaške, ki so povzročali težave. Menda je obstajala tudi spletna stran z našimi slikami in tarčami na naših glavah. Z Mr. Gay Češke sva želela na parado ponosa, pa nama organizatorji niso dovolili, ker so se bali za najino varnost. Žal mi je, da nisva šla. Protestniki so celo zažgali policijski avto. Očitno so bili zelo zagreti.

V predstavitvi ste zapisali, da ste ponosni, da ste gej in da je v Sloveniji povsem normalno biti gej. Torej mislite, da smo Slovenci strpni do drugačnih?
Mislim, da termin drugačnost ne obstaja več. Vsi smo drugačni in vsi smo edinstveni. Pred desetletji je homoseksualnost veljala za bolezen, nato smo ji rekli drugačnost, danes pa je čisto nekaj sprejemljivega. Ne vem, zakaj je tako pomembno, da me ljudje ocenjujeno glede na to, s kom grem zvečer spat. Naveličan sem, da moram govoriti, da živim s sostanovalcem, če je ta dejansko moj fant. Zakaj bi morali postavljati meje v ljubezni? Ljubezen je samo ena in to prava. Ni važno v kakšni obliki. Treba jo je spoštovati. Zakaj bi bil nesrečen samo zaradi tega, da bi me ljudje trepljali po ramah? To sem že prerasel.

V videoposnetku na desni si oglejte Jernejev nastop na letošnji Emi.

Ljudje v Sloveniji se bojijo predvsem prikrite diskriminacije. Bojijo se, da ne bodo sprejeti na delovno mesto, za katerega kandidirajo, da bodo izolirani v družbi in podobno. To obstaja povsod in po vsej verjetnosti tudi bo. Proti temu se lahko borimo na tak način.

Znani ste tudi kot pevec. Kako bi opisali svojo zvrst glasbe in kakšni so vaši načrti za vnaprej na tem področju?
Moja glasba zajema več zvrsti. Od popa, balad, dancepesmi do R&B-ja. Glasba je moja prva ljubezen. V Sloveniji kakšne velike kariere ne moreš narediti. Zato kakšnih razdelanih načrtov nimam. Sem predvsem festivalski pevec in na tem področju mislim še naprej delovati. Sem ter tja. Bil sem dokaj uspešen na Sunčanih skalah. Lahko bi bil še bolj, če bi točke podeljevali pravično. Vendar je bilo v komisiji največ predstavnikov iz Črne gore, Hrvaške in Srbije, od katerih nisem dobil nobene točke. Podeljevali so jih le svojim predstavnikom. Dobil sem jih od Malte, Italije, Španije in Makedonije. Bil pa sem zelo razočaran, ker nisem dobil niti ene točke od Slovenije. No ja …

V Sloveniji je na tem področju zelo težko uspeti, če nimaš vez in poznanstev. Zato sem še toliko bolj vesel, da sem dobil nagrado za najboljše besedilo. Počasi in vztrajno je moj moto. Kdor hitro pride, tudi hitro gre. Kajne? Sem pa dobil povabila na intervjuje v Beograd, katerih se bom udeležil v septembru. Tudi organizatorji Sunčanih skal so bili navdušeni nad mojo pesmijo What a night in izrazili obžalovanje, da se ni uvrstila višje. Želijo pa tudi naprej sodelovati z mano.

A. P.

Absolutno nisem najlepši slovenski gej. Po vsej verjetnosti se kje skriva še kakšen. Lahko pa bi rekli, da sem najbolj pogumen. Ali pa najbolj nor.

Za promocijo Slovenije naredil več, kot kateri koli državni urad.

Ne vem, zakaj je tako pomembno, da me ljudje ocenjujeno glede na to, s kom grem zvečer spat. Ljubezen je samo ena in to prava.

Ljudje v Sloveniji se bojijo predvsem prikrite diskriminacije.

V Sloveniji je na tem področju zelo težko uspeti, če nimaš vez in poznanstev.