Andrej Stare je v svoji karieri doživel že številne 'staretizme'. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Stare je v svoji karieri doživel že številne 'staretizme'. Foto: MMC RTV SLO
Danijel Starman
Danijel Starman svoje retorične anekdote nabira med drugim tudi v sodni dvorani. Foto: MMC RTV SLO

Še pred začetkom filnala smo povprašali Stareta in Starmana, kaj menita o ljudeh, ki so včasih prehitri in nepremišljeni z jezikom. "Včasih je težko nadzirati miselni tok, ko gre za ekstremne emocije. Zato ljudje občasno hitreje povemo, preden natančno razmislimo. Zato so tu profesionalni politiki, da ga ne lomijo vsakokrat, ko odprejo usta," je povedal Stare.

Sam psiholog in nevrolog Sigmund Freud je neprostovoljno napako, ki se pojavi med pisanjem oziroma govorjenjem – na kratko lapsus – označil kot dejanje, ki ga povzroči podzavestna želja.

In kako se z lapsusi spopada odvetnik Starman? "Večkrat, zlasti v odvetniški praksi, v besednem 'dvoboju', s še ostrejšim nasprotnikom. Če je potrebno in koristno, se užaljenemu opravičim ali trditev omilim," je zatrdil odvetnik in z MMC-jem delil svojo najbolj neprijetno izkušnjo: "Ko je sodnica imela preveč kritično, skoraj cinično pripombo na oblikovan tožbeni zahtevek, je sledilo pojasnilo: 'V tej dvorani ste samo Vi, gospa sodnica, prava vešča.' Poudarek je bil seveda na vešči."

Kako pa se javni govorec lahko izogne velikokrat neprijetnim izjavam? "Že grški govorec Demostenes je zapisal: 'Dober govor je kratek govor!'," je bil slikovit Stare.