Feliks Langus se je na letošnji Emi predstavil s skladbo Disko raj. Foto: MMC RTV SLO/ Stane Sršen
Feliks Langus se je na letošnji Emi predstavil s skladbo Disko raj. Foto: MMC RTV SLO/ Stane Sršen
Feliks Langus
Skupini Feliks Langus - ki je uresničenje idej Mateja in Anžeta - se občasno pridružujejo različni glasbeniki. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Matej Mršnik
Matej je v spletni klepetalnici še razkril, da ni več samski. Foto: MMC RTV SLO
Feliks Langus na Emi 2011: Disko raj

"Res je, da smo v navezi, ampak albuma pa (še) ne delamo," je z virtualnim nasmeškom odgovoril glasbenik.

"Feliks Langus je resen projekt. Resen v smislu časa, energije in znanja, ki ga vsi vpleteni v to vlagamo," je razložil Mršnik. Ob ustvarjanju pa se člani skupine zelo zabavajo in imajo v resnici zelo resne namene, je še dodal glasbenik.

Preplet elementov različnih žanrov in podžanrov popularne glasbe je dobil na domačem prizorišču nov imenovalnik: Feliks Langus. Anže Langus Petrović na basu in Mršnik na vokalu in kitari sta se širši javnosti predstavila prvič prav na letošnji Emi.

"Glavni avtorski pogon sva za zdaj Anže in jaz. Kako bo z vokalom v prihodnje, ne vem, odvisno od tega, kam nas bo zaneslo," je pojasnil glasbenik. Občasno se basistu in kitaristu oz. pevcu pridružuje še Bensy Chord na bobnih, v njuni družbi pa smo videli tudi že kitarista Aleša Goljo.

V prihodnjih tednih boste lahko klepetali z vsemi udeleženci letošnje Eme, saj prihajajo v spletno klepetalnico MMC-ja.

"Ja, posebni smo pa res," je z virtualnim nasmeškom potrdil v spletni klepetalnici Mršnik in hkrati dodal: "Ampak to je v osnovi tudi naš cilj. Ne bom sicer rekel, da se te posebnosti lotevamo načrtno, bolj gre za neko spontanost. Nekako delamo tisto, kar v danem trenutku najbolj začutimo, zato morda tudi pride do teh 'odstopanj' v končni zvočni sliki."

Matej in Anže se pri ustvarjanju svojih skladb - do zdaj sta predstavila tri, poleg Disko raja še prej Frajer in Boogie woogie - zatekajo k uporabi t. i. "auto-tuna". "Tudi t. i. 'auto-tune' se lahko, kot večina drugih efektov, uporablja ali pa zlorablja. To je velika razlika. Danes lahko vokal v studiu popravljaš tako, da bodo redki tisti, ki bodo sploh opazili, da je bil naknadno popravljen. 'Cher' zvok je bil v našem primeru v kiticah dodan čisto namensko, ker se nam je v nekem trenutku zazdel smešen," je odgovoril Mršnik v spletni klepetalnici MMC-ja na vprašanje, kaj meni o kritikah nekaterih ljudi, da bo pretirana uporaba 'auto-tuna' pomenila smrt za glasbo.

Mršnik si obenem želi, da bi zgodba s Feliks Langusi trajala čim dlje in da ne bodo le "muha enodnevnica" na domačem glasbenem prizorišču.

Feliks Langus na Emi 2011: Disko raj