Festival predstavi pestro paleto različnih načinov oblačenja, ki so bili na Slovenskem živi v 19. in 20. stoletju (fotografija je arhivska). Foto: Klemen Brumec
Festival predstavi pestro paleto različnih načinov oblačenja, ki so bili na Slovenskem živi v 19. in 20. stoletju (fotografija je arhivska). Foto: Klemen Brumec

Vsako leto v septembru se v Kamniku tradicija združi z etnografijo, kulturo in zabavo. Osrednja pozornost festivala Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine je predvsem na oblačilni dediščini, ki velja za pogosto spregledan del zgodovine. Na pomembnost oblačilne dediščine, po pisanju STA, opozarjajo predvsem spremljajoče razstave, pa tudi številni nastopi folklornih skupin tako iz Slovenije kot tudi iz tujine.

"Organizatorji se res trudimo, da bi s prireditvijo poudarili pomen t. i. narodne noše, njeno vlogo pri razvoju narodne identitete ter razvoj kulturne in nacionalne zavesti na naših tleh," je za Radio Prvi povedala Nina Irt z Zavoda za turizem in šport ter poudarila, da so festival tudi leto popestrili z vsebinami in dogodki, ki so "tako ali drugače povezani z oblačili, pesmijo, plesom in glasbo".

Rdeča nit letošnjega festivala, na katerem se po besedah etnologa Bojana Knifica predstavi"celotna pestra paleta različnih načinov oblačenja, ki so bili na Slovenskem živi v 19. in 20. stoletju", je verz, vzet iz poezije Franceta Prešerna: "Ne vrag, le sosed bo mejak," – na festivalu se po poročanju Radia Prvi predstavljajo tudi tuje narodne noše.

"Veliko je mogoče izvedeti in spoznati"

Letošnji Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so se po poročanju STA začeli 6. septembra s promenadnim koncertom Mestne godbe Kamnik skupaj z Društvom kamniških mažoretk Veronika, skozi vso soboto pa so se vrstili nastopi skupin in folklorni koncert.

Današnji dan bo, kot poroča STA, v dopoldanskih urah ponudil koncert godbe pobratenega mesta Stadkapelle Trofaiach, sledili bodo glasbeno plesni koncert skupine Suha Špaga in folklorni nastopi v sodelovanju s festivalom Od Celja do Žalca – nastopili bosta KUD Kočo Racin iz Skopja in Folklorna skupina Skaličan iz Skalice na Slovaškem.

Povorka okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg se bo po središču Kamnika danes sprehodila ob 15. uri. "Čeprav gre za poustvarjanje in sodoben pogled na preteklost, je prek teh, ki sodelujejo v povorki ali drugih akcijah, ki jih pripravljajo ob tem, mogoče res veliko izvedeti in spoznati," je za Radio Prvi dejal Knific in dodal, da se predstavijo tudi kakšne stvari, ki jih muzeji nimajo, ampak jih ljudje hranijo ljudje doma.

Povorki bodo sledili še koncerti kamniških narodno-zabavnih ansamblov – skupine Joker, skupine Šus in skupine Tačke ter Mance Poljanšek.

The Guardian je festival, ki je prvič potekal leta 1966, uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi

Kot piše na spletni strani prireditve, so Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto privabi približno 30.000 obiskovalcev. Angleški The Guardian je festival uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi.

Prvič je bil festival organiziran leta 1966, razvil se je iz prireditve Podgorska ohcet, ki je bila organizirana leta 1963. Na povorki je sodelovalo približno 350 udeležencev. V sprevodu je bilo tudi sedem okrašenih kmečkih voz, kočij, zapravljivčkov in parizarjev, na katerih so se peljali člani folklornih skupin kulturnih društev iz Trzina, Količevega, Križa, Podgorja in Kamniške Bistrice. Prišle so tudi folklorne skupine iz Bele krajine in pastirji z Velike planine. Vse to si je na ulicah Kamnika ogledalo več kot 5000 gledalcev.

Od leta 1969 do 1973 pa je prireditev potekala vsako drugo leto, organizatorji so namreč računali, da bodo na ta način k sodelovanju v povorki in k obisku pritegnili večje število ljudi.
Od leta 1974 je prireditev ponovno potekala vsako leto. V letih 1980 in 1981 prireditve zaradi pomanjkanja denarja ni bilo, leta 1982 se je vrnila s pestrejšim programom. Kot so zapisali na spletni strani prireditve, so v središče Kamnika prišli tudi rokodelci, kamniški obrtniki pa so predstavljali svoje izdelke.