Eva Repič je v pogovoru za MMC dodala, da se danes v tujini iščejo predvsem visoka, (pre)suha dekleta – z nepravilnimi oziroma grobimi potezami na obrazu. Foto: EPA
Eva Repič je v pogovoru za MMC dodala, da se danes v tujini iščejo predvsem visoka, (pre)suha dekleta – z nepravilnimi oziroma grobimi potezami na obrazu. Foto: EPA
Nore na petke
Po domačih modnih stezah in naslovnicah revij pa se pojavlja popolnoma drugačna vrsta deklet.

"Mislim, da večje, pomembnejše, atraktivnejše modne revije delajo le dekleta, starejša od 14 let, oziroma tista z izkušnjami in izoblikovano postavo, ki se že lahko kosajo s starejšimi manekenkami," je trenutno razmerje starosti med manekenkami ocenila Eva, sicer tudi vodja projekta izbor za Mis Slovenije.

"Če je rojena za to, niso pomembna leta. Pomembna sta njen odnos do dela, gibanje pred kamero in fotografskim objektivom," je za MMC povedala direktorica modne agencije Model Group, Maja Raspopovič.

Kot je pojasnila, so dekleta v njihovi agenciji stara od 15 let naprej. "Če si dekle želi mednarodno kariero, je najbolje, da to stori čim prej - od 14. leta naprej. Seveda potuje v spremstvu staršev ali skrbnika. Če želi delati samo v Sloveniji, lahko dekle začne tudi krepko po 20. letu," je razložila Maja, ki smo jo včasih poznali kot Majo Bulc, uspešno manekenko pri nas in v tujini.

Eva: Meja se znižuje
"Je pa res, da se ta meja vedno znižuje, kar ni prav," jo je dopolnila Eva. "Starostna meja začetka ukvarjanja z mankenstvom in modo mora biti jasno določena. Menim pa, da nič ni narobe če se deklice najprej učijo veščin javnega nastopanja, hoje po pisti in prvih plesnih korakov v manekenskih šolah za otroke. V prvi slovenski otroški manekenski šoli sprejemajo otroke, stare od štirih do 14 let," je razložila Eva in dodala: "Seveda pa te šole temeljijo na učenju gibanja, koordinacije in v prvi vrsti - zabave in sprostitve otrok."

Leta niso vse
Kot je še povedala, imajo v agenciji Model Group trenutno dekle, ki je k njim prišlo s 25 leti in je danes eden izmed najbolj iskanih obrazov v Sloveniji. "Nekatere pridejo v agencijo prvič in veš, da je to tisto pravo, nekatere pa potrebujejo več let učenja," je prepričana Maja.

Po drugi strani pa Eva razlaga, da za "večje, pomembnejše, atraktivnejše modne revije delajo le dekleta, starejša od 14 let, oziroma tista z izkušnjami in izoblikovano postavo, ki se že lahko kosajo s starejšimi modeli".