Šrajeva je že pred časom priznala za MMC, da jo najbolj zanima r'n'b, čeprav s Simonom Skalarjem ustvarjata bolj džezovske in poppesmi. Foto: MMC RTV SLO
Šrajeva je že pred časom priznala za MMC, da jo najbolj zanima r'n'b, čeprav s Simonom Skalarjem ustvarjata bolj džezovske in poppesmi. Foto: MMC RTV SLO
Martina Šraj
Na Emi 2010 se je predstavila s pesmijo Dovolj ljubezni. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Svoj prvi videospot je Šrajeva posnela prav v prostorih RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Nad njeno kariero skrbno bdi producent in pianist Simon Skalar. Foto: MMC RTV SLO

"Verjetno to ve zelo malo ljudi, toda pri šestnajstih sem že imela posnet celoten demoalbum s trinajstimi pesmimi, od katerih ste za zdaj lahko slišali šele tri," je za MMC poudarila Šrajeva, ki se te dni predstavlja s skladbo Hočem nazaj. Temnolasko smo lahko spoznali že pred časom, ko je postala zmagovalka MMC-jevega glasbenega festivala MMC 2. Med drugim pa je nastopila tudi že na Emi in zdaj nadaljuje svojo samostojno pot ter si prizadeva čim prej izdati svoj novi album, ki bi končal eno poglavje v njenem življenju. Več pa si lahko preberete spodaj.


Je besedilo nastalo iz osebnih izkušenj?
Ne, pesem ni nastala iz osebnih izkušenj, je pa izkušnja prijateljice. Besedilo ni ravno globoko, je pa iskreno in govori o tem, kako si ljudje vedno želimo stvari, ki so minile, ki jih ni več, ki so nedosegljive. Sem spadajo tudi bivše ljubezni in lepi spomini na skupno preživljanje. Tudi sama pesem na koncu postane cela zmeda, kar, roko na srce, ljudje tudi smo. Ne vemo vedno, kaj si želimo: najprej nekaj hočemo, potem spet ne. No, tukaj se pokaže velik del mene pri petnajstih, ko je besedilo tudi nastalo (smeh).

Koliko sami sodelujete v samem procesu ustvarjanja glasbe?
V samem procesu ustvarjanja glasbe sodelujem kar precej. Vsaj do zdaj je bilo večinoma tako, da sem napisala besedilo in ga pokazala Simonu - pianistu in producentu, s katerim sodelujem -, on pa je na to naredil glasbo. Nekatere pesmi so nastale tudi tako, da je začel kaj igrati na klavir, jaz pa peti zraven, ali pa mi je dal kakšno podlago, na katero sem potem napisala besedilo. No, tako je nastala tudi ta pesem - Hočem nazaj.

S pesmijo Hočem nazaj ste še nadgradili vaš - zdaj že morda značilni - r'n'b zvok. Vemo, da pri nas ni tako razvit ta žanr, vam je zato kot izvajalki kaj lažje ali težje?
Mislim, da svojega značilnega zvoka še nisem ustvarila, je pa res, da sem imela na začetku vizijo ustvarjati glasbo v stilu modernega r'n'b-ja in hkrati popa s pridihom soula in džeza. Imam torej še kar nekaj pesmi, ki so popolnoma drugačne od teh že slišanih in v njih ni zaslediti veliko r'n'b-ja. Sicer pa bom na to zadnje vprašanje lahko odgovorila šele čez nekaj let. Menim pa, da če si iskren v tem, kar delaš, ljudje to preprosto začutijo in se ne obremenjujejo preveč z žanrom, s katerim se spogleduješ.

Katera glasba ima v zadnjem času največ vpliva na vas? Kaj si največkrat zavrtite?
Moram priznati, da si v zadnjem času zelo prizadevam razširiti obzorja v glasbi. Torej, ne poslušati samo tisto, kar ti je servirano na krožnik, kar slišiš po radiu, televiziji, temveč težim k temu, da bi do mojih ušes prišlo čim več dobre in kakovostne glasbe, ki ima v sebi dušo in neki globlji pomen. Sicer pa sem si v zadnjem času največkrat zavrtela Fast car Tracy Chapman in All at Sea Jamiea Culluma. Idealni pesmici za na pot, ko se pelješ proti morju.

Ostajate pri singlih, ali to počasi že napoveduje vaš album?
Verjetno to ve zelo malo ljudi, toda pri šestnajstih sem že imela posnet celoten demoalbum s trinajstimi pesmimi, od katerih ste za zdaj lahko slišali šele tri. Torej, če bi želela, bi z lahkoto izdala album v roku nekaj mesecev, vendar omahujem prav zaradi tega, ker se bližam devetnajstim. Takrat sem čutila in se izražala drugače, kot se zdaj. Album bi bil torej jaz pri mojih petnajstih. V vsakem primeru pa si čim prej želim izdati svoj album, ki bo sklenil neko poglavje v mojem življenju, in bom lahko ustvarjala naprej.