Slavko Škvorc v objemu stand up komikov Vida Valiča in Ivana Šarića. Foto: Osebni arhiv Slavka Škvorca
Slavko Škvorc v objemu stand up komikov Vida Valiča in Ivana Šarića. Foto: Osebni arhiv Slavka Škvorca

Komik mora čim več nastopati, da bi utrdil pridobljeno znanje v veščino javnega nastopanja.

Slavko Škvorc
Slavko Škvorc in Srđan Jovanović. Foto: Osebni arhiv Slavka Škvorca

Seveda pa smeh in pripovedovanje vicev niso osnovni namen, temveč spodbujanje k razmisleku o tem, kako živimo in kako se odzivamo na okolje, v katerem živimo.

Slavko Škvorc
Tadej Toš
Če mi kdo dokaže, da se motim, mu podarim brezplačno vstopnico za naslednji mednarodni oder stand up komedije na Festivalu Lent, za svojo trditvijo, da je Tadej Toš (na fotografiji) najboljši komik pri nas, stoji Slavko Škovrc. Foto: Osebna spletna stran

Lahko pa trdim, da je najboljši slovenski stand up komik Tadej Toš, ki je do sedaj edini odigral dve uro in pol trajajoči predstavi Hamlet in ZapufanPikaSn ter z njima nedosegljivo izzval vse ostale komike.

Slavko Škovrc
Slavko Škvorc
Slovenski stand up komiki so dovolj duhoviti in pronicljivi, je prepričan Slavko Škvorc. Foto: Osebni arhiv Slavka Škvorca
Vinko Šimek
Vinko Šimek se vrača v velikem slogu, pravi Škvorc. Foto: Slavko Škvorc

Več o stand up komediji in nastopih slovenskih stand up komikov ste si lahko prebrali v intervjuju z dvema izmed njih, Martino Ipša in Vidom Valičem. Tokrat pa smo želeli več izvedeti o stand up komediji v Sloveniji na sploh ter o izobraževanju stand up komikov. Za odgovore smo se obrnili na Slavka Škvorca iz Kluba stand up komedije. Vabljeni k branju.


Ste vodja kluba stand up komedije. Koliko časa že obstaja klub in kakšna je njegova vloga?
Klub deluje od leta 2005. Osnovni cilji kluba so izobraževanje stand up komikov, tehnična in prostorska podpora za vaje in nastope stand up komikov; izvedba mednarodnega festivalskega odra stand up komedije – v sodelovanju z narodnim domom Maribor v okviru festivala Lent; videodokumentiranje vseh komikov, ki so nastopili na festivalu, in s tem ustvarjanje dokumenta o razvoju stand up komedije v Sloveniji; organiziranje nastopov po Sloveniji in v tujini ter povezovanje domačih in tujih stand up komikov.

Koliko stand up komikov je vključenih v klub?
V okviru programa Kluba stand up komedije je do zdaj sodelovalo več kot 60 domačih in tujih komikov.

Ukvarjate se tudi z izobraževanjem stand up komikov. Kako to poteka, kako je mogoče dobrega stand up komika izuriti? Verjetno pri tem pomembno vlogo igra tudi naravni talent ...
Brez talenta in močne volje ter resnega dela ne gre, za drugo poskrbi predavatelj Željko Vukmirica, ki ima v našem delu Evrope edini licenco za predavatelja stand up komedije.

Ali morajo po izobraževanju komiki opraviti kakšen izpit?
Seveda! Javni nastop in vsaj 20 ponovitev. Komik mora čim več nastopati, da bi utrdil pridobljeno znanje v veščino javnega nastopanja.

Kako dobro je po vašem mnenju ta zvrst razvita v Sloveniji?
"Stand up" je trend, ki se v Sloveniji razvija približno 10 let. Pred tem smo to zvrst imenovali satira, kar nosi enak pomen; delo, ki na oster, zbadljiv način prikazuje resničnost - življenje. Spomnimo se Frana Milčinskega Ježka, Vinka Šimeka, Nele Eržišnik … moje osebno mišljenje je, da je stand up komedija prevzela primat aktualne družbene kritike. Npr. nekaj, kar se je zgodilo včeraj, komiki uporabijo že naslednji dan. Na televiziji in v gledališču običajno mine več časa, da bi se izrazila refleksija.

Kaj pa primerjava s tujino oz. kako dobri (smešni) so slovenski stand up komiki v primerjavi s tujimi?
Primerjava s tujino se mi ne zdi smiselna. Slovenski stand up komiki so po mojih dozdajšnjih izkušnjah dovolj duhoviti in pronicljivi. Odlično se znajo pošaliti na svoj račun in zapeljati publiko v metodo "terapije s smehom". Seveda pa smeh in pripovedovanje vicev niso osnovni namen, temveč spodbujanje k razmisleku o tem, kako živimo in kako se odzivamo na okolje, v katerem živimo.

Spomnimo se, da se je stand up komedija razvila pred cca. 100 leti na zahodni obali ZDA, kjer so črnci nesvobodo govora zapakirali v duhovito in kreativno komentiranje kratenja njihovih pravic. Takrat so uporabljali tudi naziv wake up, kar dovolj jasno govori o njihovem namenu. Kot producent in selektor programa mednarodnega odra stand up komedije na Lentu lahko 100% odstotno trdim, da so nastopi domačih in tujih komikov izjemno dobro obiskani in sprejeti s strani publike, kar je suveren pokazatelj kvalitete komikov in prihodnosti pri nas še zmeraj mladega žanra komedije.

In če še dodam, da se že tri leta angažirano ukvarjam z iskanjem stand up komikov iz prostora nekdanje Jugoslavije in ugotavljam, da je ta žanr najbolje razvit prav v Sloveniji. Presežek sva ustvarila z beograjsko producentko Milico Mihajlovič, kar pomeni, da sva spodbudila prvega srbskega komika Srđana Jovanovića, ki je premierno nastopil prav na Festivalu Lent in požel izjemno navdušenje gledalcev. Seveda se Srđan septembra ponovno vrača v slovenijo, kjer mu organiziramo pravo turnejo. Po vrnitvi v Srbijo je Srđan dobesedno zaslovel in s svojimi nastopi navdušil njihovo občinstvo in medije, kar je dodatno spodbudilo tudi druge srbske komike. Torej od ideje, ki sva jo z Milico januarja 2009 sprožila, do ustanovitve njihovega prvega Kluba Stand up komedije je minilo osem mesecev.

Drugi presežek letošnjega odra stand up komedije na Lentu je veličastna vrnitev legendarnega dramskega igralca, satirika Vinka Šimeka, ki sem ga marca letos povabil k sodelovanju.

Odličen nastop in izjemen odziv publike, so botrovali k nastanku čisto nove, aktualne uro in pol trajajoče predstave stand up komedije, s katero septembra gostujemo po Sloveniji. Za vse, ki imajo težave z "zadrževanjem vode", ogled predstave 100% odsvetujem, ker bomo odločno prerešetali družbeno stanje in številne posameznike v naši državi.

Na koga naj se nekdo, ki si želi postati stand up komik, obrne oz. kako naj začne?
Za začetek naj pošlje mail s svojimi podatki in predstavitvijo na info@muki.si. Decembra bomo namreč v Ljubljani organizirali izobraževanje tretje generacije slovenskih stand up komikov.

Kdo je po vašem mnenju najboljši svetovni stand up komik in zakaj?
Vprašanje je pretežko in odgovor bi bil subjektiven. Lahko pa trdim, da je najboljši slovenski stand up komik Tadej Toš, ki je do zdaj edini odigral dve uri in pol trajajoči predstavi Hamlet in ZapufanPikaSn ter z njima nedosegljivo izzval vse preostale komike. Če mi kdo dokaže, da se motim, mu podarim brezplačno vstopnico za naslednji mednarodni oder stand up komedije na Festivalu Lent, ki je po obsegu in kvaliteti največji dogodek tega žanra daleč izven naših meja in s tem izjemna priložnost v 16 večerih videti najboljše mojstre stand up komedije.

Komik mora čim več nastopati, da bi utrdil pridobljeno znanje v veščino javnega nastopanja.

Slavko Škvorc

Seveda pa smeh in pripovedovanje vicev niso osnovni namen, temveč spodbujanje k razmisleku o tem, kako živimo in kako se odzivamo na okolje, v katerem živimo.

Slavko Škvorc

Lahko pa trdim, da je najboljši slovenski stand up komik Tadej Toš, ki je do sedaj edini odigral dve uro in pol trajajoči predstavi Hamlet in ZapufanPikaSn ter z njima nedosegljivo izzval vse ostale komike.

Slavko Škovrc