Ptujskega karnevala še niste obiskali? Letos imate odlično priložnost za srečanje z znamenitimi  kurenti. Foto: Prireditelj
Ptujskega karnevala še niste obiskali? Letos imate odlično priložnost za srečanje z znamenitimi kurenti. Foto: Prireditelj
Živalski karneval
V petek so se predstavili živalski liki. Foto: Prireditelj

Prireditve bodo v najstarejšem slovenskem mestu potekale enajst dni, vrhunec pa bodo dosegle s tradicionalno mednarodno karnevalsko povorko prihodnjo nedeljo, 14. februarja. Pust bodo kot po navadi pokopali na pustni torek dva dni pozneje, že včeraj pa je bilo na Ptuju pestro, saj je kot uvertura v vesele dni potekal Art karneval - živalski karneval, na katerem so v živalskih kostumih "zagodli" vrhunski svetovni glasbeni izvajalci, kot so Konstantin Boginov, godalni kvartet Feguš, Jure Ivanušič in drugi.

Če boste v teh dneh obiskali Ptuj, vas vabimo, da svoje fotografije naložite na Moj splet!

Na glavni povorki 70.000 obiskovalcev
Prireditelji ob 50. letnici kurentovanja, ki bo letos zato še razkošnejše kot po navadi, pričakujejo skoraj 250.000 ljudi, največ na povorki na pustno nedeljo, ki naj bi si jo ogledalo okoli 70.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Na njej bo tudi letos nastopilo več kot 2.000 udeležencev, številne etnografske in karnevalske skupine iz Slovenije in tujine, skupine kurentov ter skupinske maske iz bližnjih podjetij in osnovnih šol.

Kurentovanje je največja slovenska pustnokarnevalska prireditev in sodi med najpomembnejše tradicionalne prireditve v Sloveniji in srednji Evropi, saj izhaja iz stoletne tradicije Dravskega ter Ptujskega polja.

Glasba za vse okuse
Poleg osrednjih dogodkov bodo med festivalom v popoldanskem času z nastopi umetnikov, uličnih gledališč, glasbenikov in drugih zaživeli tudi ptujske mestne ulice in trgi, zvečer pa se bo zabava s številnimi glasbenimi zvezdami nadaljevala v Karnevalski dvorani. Ta je letos še povečana in bo hkrati sprejela tudi do 3.000 ljudi, ki bodo rajali ob zvokih Petra Lovšina, Vlada Kreslina, Zorana Predina, Severine, Novih fosilov, skupine Elvis Jackson, Alye in Lepe Brene.

Med pomembnejšimi dogodki je treba izpostaviti še nedeljski karneval 50 slovenskih pihalnih godb in mažoretk, povorko učencev osnovnih šol in povorko 50 skupin veselih maškar iz slovenskih ter hrvaških vrtcev.

Letošnji proračun prireditve znaša blizu pol milijona evrov.