Tomažu Lovšetu je uspelo v Slovenijo pripeljati samo Naomi Campbell. Za mastne denarce, seveda. Foto: RTV SLO/Kaja Sajovic
Tomažu Lovšetu je uspelo v Slovenijo pripeljati samo Naomi Campbell. Za mastne denarce, seveda. Foto: RTV SLO/Kaja Sajovic
Tuš je zrasel v tretje največje trgovsko podjetje v Sloveniji. Foto: Tuš
Igor Akrapovič z ameriškim veleposlanikom Robertsonom
Akrapovičevi izpušni sistemi so v samem svetovnem vrhu. Foto: US Embassy
Tara Reid s Tomažom Lovšetom
Tomaž Lovše je lahko užival tudi v družbi ameriške zvezdnice Tare Reid. Foto: RTV SLO/Kaja Sajovic
Avseniki - milijonarji, kar je redkost med slovenskimi glasbeniki.
Najbogatejši Slovenci

Morda najbolj znano ime med deseterico je Mirko Tuš, lastnik Engrotuša, ki ima pod palcem vrtoglavih 240 milijonov evrov.



Od plesalca do milijonarja
Na drugem mestu lestvice najdemo 40-letnega Mariborčana Darka Horvata (190 milijonov evrov) - ustanovitelja investicijske družbe Aktive, ki je pozneje prerasla v Aktivo Group. S podjetništvom se je začel ukvarjati že kot študent, ko je s sošolci ustanavljal podjetja za prodajo in trgovino. Horvat je nekoč izjavil, da je podjetniško pot začel s 300 nemškimi markami in z odločnostjo, da bo njegovo podjetje raslo. Ustanovil je več podjetij v povezavi z avstrijskimi in ameriškimi družbami, danes pa z družino že več let živi v Londonu.

Igor Lah s 165 milijoni zaseda tretje mesto. Gre za računalničarja in nekdanjega športnega plesalca (!), ki je ustanovil eno prvih privatizacijskih družb. Samo v zadnjih štirih letih so Lah in z njim povezan krog podjetij ustanovili več kot 40 novih podjetij in družb.

Tisti, ki mu uspe dobiti Naomi
Podjetnik Joc Pečečnik (92,5 milijona) je z mamino finančno pomočjo v Mengšu najprej ustanovil podjetje, ki naj bi razvijalo alarmne sisteme, a si je kmalu premislil in se osredotočil na takrat donosen posel uvoza in servisiranja računalnikov. Sredi 90. let je ustanovil podjetje za prodajo računalniških blagajn, s katerimi je opremljal gostinska in trgovska podjetja po vsej Sloveniji. Sekira mu je padla v med, ko je vstopil v igralništvo in izdelal prvo generacijo elektronskih rulet. Svoj položaj je še utrdil z ustanovitvijo družbe za izdelavo in distribucijo igralnih avtomatov, skupaj s slovitim podjetnikom Rajkom Hrvatičem.

Tomaž Lovše (72,8 milijona) je človek, odgovoren za to, da Slovenijo vsaj enkrat na leto obiščejo estradniki in osebnosti svetovnega merila: v našo malo podalpsko deželo je v zadnjih dveh letih pripeljal ameriško igralko Andie MacDowell, pisatelja Paula Coela in vrhunsko manekenko Naomi Campbell. Samo enodnevni obisk Campbellove ga je stal manjšega stanovanja. Že kot srednješolec je v londonskih menjalnicah preprodajal dinarje za funte, v 90. letih pa se je začel ukvarjati s prestrukturiranjem podjetij in prisilnimi poravnavami.

Z izpuhi do milijonov
Igor Akrapovič (70,9 milijona), ljubitelj športnega motociklizma, si je pred 15 leti za svojo podjetniško pot izbral izdelavo izpušnih sistemov za športne motocikle. V manj kot desetletju je postal dobavitelj in razvojni partner najuglednejših svetovnih proizvajalcev športnih oziroma tekmovalnih motociklov. V njegovem podjetju nastajajo tudi izpušni sistemi, s katerimi dirkajo najboljši svetovni dirkači. Akrapovič je leta 2004 dobil naziv podjetnika leta, leto pozneje pa ga je časopis Delo razglasil še za osebnost leta.

Na mestih od 6 do 10 si sledijo: Jože Anderlič z družino (lastniki Kranjske investicijske družbe), Vladimir Polič (solastnik in direktor podjetja AGB Lab, vodilnega svetovnega proizvajalca inštrumentov za merjenje gledanosti televizijskih programov in lastnik Kanala A), Branko Drobnjak (predsednik uprave Poteze) in Stojan Petrič (predsednik koncerna Kolektor Group, ki se ukvarja s prodajo komutatorjev).

Prva ženska in prvi glasbeniki
Prva ženska na seznamu je s 14. mestom in 30 milijoni evrov Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica uprave Prve pokojninske družbe, ki je v 40-odstotni lasti njenega podjetja Dej, to pa ima tudi podjetje Deos, ki gradi in upravlja domove za starejše. Ko si je Alenka Žnidaršič Kranjc pridobila dovolj znanja o privatizaciji, vrednotenju podjetij in stečajih ter kapitala, se je lotila tudi otipljivejših naložb.

Še zanimivost: najbogatejši slovenski glasbeniki so Avseniki, kar priča o tem, da je bogastvo na slovenski glasbeni estradi dosegljivo le z dolgoletnim delom in mednarodnim uspehom.

K. S.

Najbogatejši Slovenci