Tovrstni šovi tudi v Sloveniji pritegnejo veliko pozornosti. Foto: Organizator/Nada Žagnk
Tovrstni šovi tudi v Sloveniji pritegnejo veliko pozornosti. Foto: Organizator/Nada Žagnk

Izbora za naj drag queen (moški preoblečen v žensko) in drag kinga (ženska oblečena v moškega) pri nas potekata v ljubljanskem klubu K4 in vsak šov pritegne precejšnje število obiskovalcev.

Slovenci posebnega izraza za tovrstne šove nimamo, sicer pa kratica drag izhaja iz angleške besedne zveze "dressed as a girl "(v prostem prevodu, "oblečen kot dekle"), za svojo pa smo jo vzeli tudi Slovenci.

Največ tovrstnih šovov, prireditev in celo lepotnih tekmovanj prirejajo na Tajskem, v zadnjem času pa takšne šove prirejajo tudi na Kitajskem, Nizozemskem, v Avstraliji, Franciji in celo v sicer precej strogo katoliški Mehiki.

Drag šove sicer pogosto (neupravičeno) povezujejo tudi z gejevskimi in lezbičnimi paradami, ki se jih udeležujejo tudi transvestiti.

T. K.

Zmagovalka prejšnje sezone tekmovanja najboljšega slovenskega kralja oz. kraljice preoblačenja, Anastassia, je v roke prevzela vajeti vodenja druge sezone izbora. Foto: Organizator/Jan Štrukelj
Voditeljica Anastassia še v modri obleki. Foto: Organizator/Nada Žagnk
V prvem krogu druge sezone se je Afrodita predstavila takole. Foto: Organizator/Jan Štrukelj
Kraljica preobleke Afrodita še med nastopom v drugem krogu tekmovanja. Foto: Organizator/Nada Žagnk
Kot gostja in žirantka je na tekmovanju nastopila tudi Nuška Drašček. Foto: Organizator/Nada Žagnk
Na tovrstnih šovih ne nastopajo samo moški oblečeni v ženske, ampak tudi obratno. Foto: Organizator/Nada Žagnk
Nastopajoče so v drugem krogu tekmovanja ocenjevale Nuška Drašček, Katja Fašink in Biljana Kuzmanović. Foto: Organizator/Nada Žagnk