Snemanje imata Višnja in Aleksander v zelo lepem spominu, saj so se kot ekipa kljub napornemu tempu lepo ujeli. Foto: Miha Tozon
Snemanje imata Višnja in Aleksander v zelo lepem spominu, saj so se kot ekipa kljub napornemu tempu lepo ujeli. Foto: Miha Tozon
Desa Muck in Janez Starina
Desa v seriji igra gospodovalno Irmo, ki moža Staneta 'drži zelo na kratko'. Foto: Miha Tozon
Anja in Mile "nekaj mutita"
Desa bi vso ekipo vzela k sebi domov

V petek, 27. novembra, bo Televizija Slovenija začela predvajati novo slovensko družinsko humoristično nadaljevanko v 35 delih z naslovom Danes dol, jutri gor. Ob polurnih epizodah nadaljevanke se boste lahko zabavali vsak petek ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

Ko trči slovensko in balkansko
V novi slovenski nadaljevanki drug ob drugega trčijo trije različni kulturni konteksti: slovenski, balkanski in germanski. V njej vzcveti prepovedana ljubezen med hčerjo uglednih Slovencev in, po njihovem mnenju, sinom manj uglednih srbsko-slovenskih staršev. Zažari pa tudi nezaslišana strast Avstrijca do srbske natakarice.

Obiskali smo predstavitev novega izdelka hišne televizijske produkcije in poklepetali s tremi igralci iz serije. Pred MMC-jevo kamero so stopili Desa Muck, Višnja Fičor in Aleksander Rajakovič. Višnja in Aleksander - "Sale", ki ga poznamo tudi po glavni vlogi Marka Đorđića iz odrske postavitve romana Čefurji raus!, sta v seriji Anja in Mile - dekle in fant, zagledana drug v drugega, a vedno pride kaj vmes in prepreči razvoj njune ljubezenske zveze. Desa pa igra Anjino mater Irmo, ki njuni medsebojni simpatiji odkrito nasprotuje.

Desno spodaj si oglejte videoposnetka pogovorov z igralci.
Mile in Anja "nekaj mutita"
Aleksander v seriji igra Mileta, otroka priseljenskega očeta in slovenske matere, ki imata v najemu "čevapdžinico". Ta je v lasti najemodajalcev, premožnih Dolencev. Višnjin lik Anja pa je, kot je povedala igralka, "razvajena punčara pri 24, ki ne ve, kaj bi počela v življenju". Išče se v fanatičnih idelogijah, pri čemer pa pretirava. "Miletu pa za te stvari dol visi in ravno to te privlači," je vskočil Aleksander. Mile in Anja nekaj "mutita", kot sta povedala igralca, enkrat sta zaljubljena, naslednjič spet ne ...

Nočna mora: južnjak, ki ni premožen
Nato je za MMC spregovorila še Desa, ki je povedala: "Imam najbolj negativen lik v nadaljevanki: igram županjo, ki je po značaju zelo oblastna, ambiciozna, preračunljiva, spletkarska, nacionalistična, rasistična ... Njena načela so katastrofalna, a se sem ter tja pokaže kot malo človeška."

Gospa Irma Dolenc si svojo hčer Anjo zelo želi bogato poročiti s kakšnim uglednim človekom, a hčer vleče k sosedovemu sinu Miletu ... ta pa je za gospo najhujše, kar bi lahko dobila v družino: južnjak, ki povrh še ni premožen.

O snemanju je Desa povedala, da je bilo res skrajno naporno: v kratkem času so posneli 35 nadaljevanj. "V studiu smo bili od ranega jutra do večera, ampak se je na snemanju zgodilo nekaj prelepega: postali smo res dobri prijatelji. Vse ljudi, s katerimi smo delali pri tem projektu, sem zelo vzljubila in jih hotela odpeljati domov in jih za zmeraj imeti doma."

Zase plemiči, za druge "čefurji"
Danes dol, jutri gor je ogledalo našim najbolj nesmiselnim strahovom, nepopravljivo slepim željam, divjemu pohlepu, žgečkljivemu poželjenju in nerazumljivi vzvišenosti.

Ob spoznanju, da smo zase pravzaprav vsi plemiči, a za druge le "čefurji", pa se ne razjočemo, temveč kvečjemu do solz nasmejimo, so o novi nadaljevanki zapisali ustvarjalci.

Anja in Mile "nekaj mutita"
Desa bi vso ekipo vzela k sebi domov