Vinska kraljica 2008 Svetlana Širec priznava, da ima rada sladka vina. Foto: MMC RTV SLO
Vinska kraljica 2008 Svetlana Širec priznava, da ima rada sladka vina. Foto: MMC RTV SLO
Svetlana Širec in Iztok Jarc
Kronanje nove vinske kraljice si je z veseljem ogledal tudi minister za kmetijstvo Iztok Jarc. Foto: MMC RTV SLO
Znana nova vinska kraljica

24-letna Svetlana Širec je svoje znanje o poznavanju vinske kapljice dokazala že novembra, v petek pa je bila slovesna predaja krone.

Prva vinska kraljica, ki prihaja z mariborskega območja, se zaveda obveznosti, ki jih je prejela z nazivom vinske kraljice 2008, a se bo večjim količinam popite žlahtne kapljice že še navadila: "S ponosom bom degustirala vsa slovenska vina, pila pa bom v nekoliko manjših količinah." Svetlana je zbrane navdušila tudi z zeleno obleko, ki je imela motiv dveh grozdov, belega in rdečega.

Po koncu prireditve je Svetlano čakala že prva obveznost – nazdraviti je morala z vsakim gostom na prireditvi, kasneje pa je nastopil bolj sproščen del ob kapljici dobrega vina in okusni hrani, ki smo ju bili deležni tudi novinarji.

Ko nazdravljaš z Jelinčičem, se preoblečeš
Tako kot se kraljice težko poslovijo od krone, je to s težavo naredila tudi vinska. Maja Benčina, vinska kraljica 2007, je dobro besedo o slovenskem vinu širila ne le v Evropi, ampak tudi v Ameriki. Ob kroni in naslovu vinske kraljice pa vsaka zmagovalka prejme tudi svečano obleko, ki jo kasneje nosi še na številnih prireditvah. "Obleka ni bila niti enkrat polita, kar dokazuje, da smo Slovenci kulturni pivci. Ko pa sem nazdravljala z Zmagom Jelinčičem, pa sem se vseeno raje preoblekla," se je pošalila lanska zmagovalka.

Vinske kraljice so tarče policistov
Vsaka novo okronana vinska kraljica dobi za eno leto v last tudi avtomobil, ki pa je očitno magnet za policiste, saj je prejšnja nosilka naslova dejala, da je bila kar pogosto ustavljena in je morala opraviti test alkoholiziranosti. Vedno je napihala toliko, da so se policisti spraševali, če si naslov sploh zasluži, saj alkotest nikoli ni pokazal več kot 0.0. "Zato pa se moram zahvaliti bivšim vinskim kraljicam, ki so me naučile, kako pihati," je na pol v šali dejala primorka Maja Benčina. Na novo okronana vinska kraljica pa je izrazila skrb zaradi vinjenosti voznikov in dejala, da bo eden izmed njenih ciljev dvigniti kulturo pitja na sončni strani Alp.

T. P.

Znana nova vinska kraljica