Pidži ima v svojem arhivu mnogo fotografij z zdajšnjimi in nekdanjimi smučarskimi asi. Na tej sta ga v sredino stisnila Ingemar Stenmark in Bojan Križaj. Foto: Osebni arhiv Milana Pečovnika - Pidžija
Pidži ima v svojem arhivu mnogo fotografij z zdajšnjimi in nekdanjimi smučarskimi asi. Na tej sta ga v sredino stisnila Ingemar Stenmark in Bojan Križaj. Foto: Osebni arhiv Milana Pečovnika - Pidžija
Tina Maze
Pidži je napovedal medaljo tudi v smučanju. Jo bo odnesla Tina Maze in ali jo bo Pidži počastil s kakšnimi zabavnimi verzi? Foto: Reuters

Sam sicer tekmujem v skupini veteranov, tako da dobra uvrstitev še ni vprašljiva, če le pridem do cilja.

Pidži, Kostelić, Elvič.
Lani se je na kranjskogorski tekmi smučarskih legend slikal s hrvaškim smučarjem Ivico Kostelićem. Na desni je še en zagrizeni smučar, član Čudežnih polj Gorazd Elvič - Gogi. Foto: Osebni arhiv Milana Pečovnika - Pidžija
Milan Pečovnik - Pidži
Pred kratkim je praznoval že 30. obletnico ukvarjanja s kantriglasbo. Foto: Osebni arhiv Milana Pečovnika - Pidžija

Glasbenik, rojen pod Peco, je otroštvo preživel v Črni na Koroškem, v kraju, ki je dal že vrsto odličnih smučarjev. Kantri preigrava že več kot 30 let, v medijih pa se večkrat pojavlja tudi zaradi izredno dobrega vijuganja po "dilcah" - to dokazuje tudi kar 17 naslovov na smučarskih tekmovanjih glasbenikov v Sloveniji.

Pidži, ki je sicer učitelj športne vzgoje, je bil zato logična izbira MMC-ja za tokratno družabno kroniko kot ogrevanje pred skorajšnjim odprtjem zimskih olimpijskih iger v Vancouvru. Se strinjate z njegovimi napovedmi?

Koliko slovenskih medalj napovedujete na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru?
Mislim, da bomo osvojili tri medalje - v smučanju, smučarskih skokih in teku na smučeh.

Vaš vzdevek je "koroški kavboj", nekaj časa ste živeli tudi v Črni, ki je dom odličnih smučarjev Tine Maze in Aleša Gorze, od tam prihaja tudi že upokojeni Mitja Kunc. Kako to, da prav s Koroške prihaja toliko izvrstnih smučarjev?
V Črni na Koroškem že desetletja delujeta dva kluba, smučarski in nogometni klub Črna, v katera je vključenih veliko otrok. Tudi starši podpirajo in spodbujajo svoje otroke pri teh športih, za vrhunske rezultate pa so seveda potrebni koroška trma, garanje, odrekanje. Zahvala gre tudi vsem trenerjem, ki se ukvarjajo s športniki. Smučišče je v samem središču kraja, zato tam vsi smučajo že od malih nog. Veliko pa k temu prispevajo tudi dobri rezultati prejšnjih generacij smučarjev iz Črne, ki so vzor mlajšim.

Koliko časa boste med olimpijskimi igrami preživeli pred televizijskim zaslonom? Se boste morda za kakšno tekmo tudi odpovedali spancu in ponočevali, da boste držali pesti?
Olimpijske igre bom redno spremljal, lahko se zgodi, da se bom kdaj tudi odrekel spancu, sploh pri disciplinah, pri katerih sem napovedal medalje.

Ste si morda kakšne olimpijske igre v preteklosti ogledali v živo?
Ne.

Imate že v mislih kakšen verz, ki bi ga spesnili v čast Tini Maze, če bi osvojila kolajno?
Ne. Če se to zgodi, bom o tem razmislil, saj sem pred leti tudi Katji Koren ob osvojitvi kolajne priredil eno svojih pesmi.

V mladosti ste tudi sami resno trenirali smučanje. Kako to, da ste se tej karieri nato odpovedali? Se morda še spomnite, katere zmage ali uvrstitve ste bili najbolj veseli?
Takrat sem imel rezultate za B-reprezentanco - a zato, ker sem bil star 21 let, po merilih, ki so takrat veljala v športu, nisem bil več perspektiven. Zaradi tega so se mi vrata v reprezentanco zaprla, zato sem nehal smučati. Najbolj vesel sem bil tretjega mesta v smuku na državnem prvenstvu leta 1979.

Tudi zdaj se radi udeležujete različnih VIP-tekmovanj in smučarskih druženj znanih Slovencev. Še vedno veljate za najboljšega smučarja med znanimi Slovenci ali vam kdo iz mladega rodu že diha za ovratnik?
Vesel sem bil sedemnajstih prvih mest na smučanju glasbenikov v Sloveniji ter treh petih in enega četrtega mesta na svetovnem prvenstvu glasbenikov, ki vsako leto poteka v Saalbach-Hinterglemmu. Res pa je, da je konkurenca vsako leto hujša. Sam sicer tekmujem v skupini veteranov, tako da dobra uvrstitev še ni vprašljiva, če le pridem do cilja. V skupnem času na tekmovanju pa mi zadnja leta že dihajo za ovratnik in dosežejo kakšno zmago Franci Podbrežnik, Bor Zuljan, Tomaž Malešič in Mirko Rozman. Tudi Domen Kumer me je že premagal.

Za konec še nekaj drugega: septembra ste imeli v mariborskem Narodnem domu veliki koncert, s katerim ste praznovali 30. obletnico ukvarjanja s kantriglasbo in 20. obletnico samostojne kariere. Kaj pa načrtujete za prihodnost, verjetno se z odrov še ne nameravate umakniti?
Konec leta bom pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izdal DVD in CD s tega koncerta, saj si želim, da bi lahko ta koncert, ki je bil odličen, slišalo in videlo čim več ljudi.

Cowboy Pidži

Rad se vračam na Koroško

Sam sicer tekmujem v skupini veteranov, tako da dobra uvrstitev še ni vprašljiva, če le pridem do cilja.