Magnifico je že stari znanec Eksplozije zabave v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO
Magnifico je že stari znanec Eksplozije zabave v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO
Omar v akciji. Foto: MMC RTV SLO
Ted Ligety in Aleš Smrekar
Smrekar je dober izpraševalec, a lahko spraševal malce bolj pestro, ne le: 'Kako se vam zdi podkorenska strmina?' No, od Teda Ligetyja je dobil zadovoljiv odgovor: 'To je pravzaprav moj najljubši hrib!' Foto: MMC RTV SLO
Šank Rock s 6 pack Čukurjem
Dolgolasec s kavbojskim klobukom in kitaro ter hiphoper v ohlapni trenirki - Šankrockerji s 6 packom. Foto: MMC RTV SLO

Če so bili pretekla leta glavne zvezde rockerji Siddharta, je bil tokrat glavni Magnifico, ki je na svoj dobro uro dolg koncert privabil največ ljudi. Na glavni oder za hotelom Larix je eden naših mednarodno najuspešnejših pevcev stopil malo pred 21. uro in kot vedno navdušil.



Seveda ni šlo niti brez nalezljivega Hir aj kam, hir aj go in starih Magnificovih hitov, kot so že skoraj ponarodela Silvija, 20.000 bacci in njegova izvedba evrosongovska Samo ljubezen - komad, ki ga je prav on napisal za tri Sestre.

Od slalomistov prek Magnifica do Atomikov
Nedvomno je bila eklektičnost beseda, s katero bi lahko opisali tokratno Eksplozijo - poleg rock-turbo-popa Roberta Pešuta so nam organizatorji ponudili še Omarja s svojo skupino Kareem, Šank Rock in Atomik Harmonik.

Omar je stopil na oder Snežne plaže že pred 18. uro, po hitih Ves tvoj svet, Vse, kar si želiš, Stop, Krasen dan in Vladarjev dan pa samooklicani rocker ni mogel brez interpretacije enega od komadov svojega najljubšega banda Green Day - Basket Case, nato pa so organizatorji Omarja precej hitro spravili z odra in pokazali, kdo je tu v Kranjski pravi zvezdnik - smučarji svetovnega pokala.

Smučarji navdušili
Ti so opravili žreb štartnih številk za nedeljski slalom - že ob tradicionalni spremljavi Kekčeve pesmi in rahlo ciničnega izpraševalca Aleša Smrekarja -, največji aplavz pa so si prislužili avstrijski šampion Benjamin Raich, novi ameriški kralj rodeosloga vijuganja med količki Ted Ligety (sicer zmagovalec sobotnega veleslaloma) in seveda domači adut Bernard Vajdič, ki ga je pospremilo skandiranje njegovega, že rahlo opitega, fenkluba. "Berniju" sicer tudi to ni pomagalo na tekmi.

V smučarskem slogu so oder nato zavzeli - Slo Music Ski Team Band.


Šankrockovci žagali in - repali?
Po Magnificu - ki je nedvomno privabil največjo množico, tako da je bila Snežna plaža skoraj polna - so prišli na svoj račun ljubitelji slovenskih rockdinozavrov - oder so namreč zavzeli Šank Rockovci, za katere se včasih zdi, da se je čas ustavil v dneh White Snakeov. Velenjčani so predstavili del svojega obsežnega repertoarja, kamor sodijo, denimo, taki komadi kot Metulj, Pravljica o mavričnih ljudeh, TV, Senca sebe in Nebeška vrata.

Proti koncu koncerta je pevec Matjaž Jelen na oder povabil še Six Pack Čukurja, s katerim so v eni bolj nenavadnih glasbenih kolaboracij izvedli Dej radio bolj naglas.

Kdo je prepričal bolj?
Eksplozijo 2008 so za konec okoli polnoči preselili v bližnji šotor, kjer so ljubitelje globokih dekoltejev in cenenih turbo štanc zabavali Atomik Harmonik.

Morda glasbena želja za prihodnje leto: kak tuj izvajalec bi bil zaželen - saj veste, v slogu mednarodne zasedbe smučarjev, ki jih letos v nasprotju s prejšnjimi leti, ko so si nekateri navdušeno dajali takt ob trših zvokih Siddharte, nismo opazili na koncertih.

K. S.