Režiser in scenarist 'prve slovenske psihološke grozljivke' Pericza je posnel že številne videospote slovenskih glasbenikov. Foto: Simon Sedmak
Režiser in scenarist 'prve slovenske psihološke grozljivke' Pericza je posnel že številne videospote slovenskih glasbenikov. Foto: Simon Sedmak

Zamisel za film je zorela dolgo časa. Nekaj scenarijev je seveda romalo v koš, kot Marcel Štefančič jr. priporoča vsem režiserjem.

Pericza
V filmu ne bo manjkalo eksplicitnega nasilja. Foto: Simon Sedmak

Predrag Rajčić - Pericza, sicer režiser videospotov številnih slovenskih glasbenikov, se je lotil svojevrstnega projekta: snemanja prve slovenske psihološke grozljivke. Ko so Periczo vprašali, kaj sploh pomeni psihološka grozljivka, je odgovoril: "V filmu so trenutki, značilni za psihološki triler, in trenutki, značilni za grozljivko. Gre za močno zgodbo z eksplicitnim nasiljem." Pericza si je film zamislil tako, da bodo "posebni elementi dali filmu neki nov pridih". Zvrst filma pa ni tipična za Slovence, dodajajo ustvarjalci.

Celovečerec je zgodba o 35-letniku, čigar dekle je izginilo. Začnejo se dogajati nenavadne stvari, za katere pa ni prepričan, ali so resnične ali ne. Duhove burijo (gledalce pa držijo v napetosti) sosedje v bloku, pa zapuščeno stanovanje ... Krvi po besedah ustvarjalcev v filmu ne bo manjkalo. Pericza je za film napisal scenarij, soscenarist je Simon Sedmak. Scenarij je nastajal dolgo, prve tri scenarije je Pericza vrgel v smeti, tako kot Marcel Štefančič jr. naroča vsem režiserjem. Celovečerec bo Pericza tudi sam režiral. Na svojo stran je že pridobil večjo slovensko produkcijsko hišo, pravi.

Potekajo že priprave na avdicijo, ki jo režiser načrtuje spomladi. Obrazi v filmu bodo novi in, kot so prepričani ustvarjalci, zato prepričljivejši. Vabljeni so pravzaprav vsi, kdo ve, ali se med nami ne skriva nova zvezda slovenskega in svetovnega filma?

Za nekaj pojasnil o nastajajočem filmu smo na MMC-ju prosili Vesno Vodopivec, predstavnico ustvarjalcev "prve slovenske psihološke grozljivke".


Je že znano, kje točno se bo dogajala zgodba prve slovenske grozljivke?
Zgodba se dogaja v Sloveniji, v bloku, malo bo zunanjih prizorov.

Pericza si je film zamislil tako, da bodo posebni elementi dali filmu neki nov pridih, piše v sporočilu za javnost. Kakšni bodo ti "posebni elementi"?
Gre za kombinacijo psihološkega trilerja in grozljivke, kar na koncu postane psihološka grozljivka. Pokazala bo eksplicitno nasilje. Posebni elementi naj bodo presenečenje in skrivnost ...

Spomladi boste priredili avdicijo. Pa vseeno - imate že izbranega kakšnega člana zasedbe? Kdo je moški na priloženi fotografiji, bo igral v filmu?
Moški na sliki je režiser sam. Pericza se je odločil za fotografijo samega sebe, da bi šokiral. Pravi, da je še sam šokiran, ko se vidi okrvavljenega. Člani zasedbe še niso izbrani. Režiser čaka na nove obraze, ki naj bi bili tako bolj prepričljivi. Seveda pa je takšen način tudi tvegan, česar se Pericza tudi zaveda ...

Kateri filmi so navdihovali režiserja in scenarista?
Vse grozljivke, predvsem japonske. Režiserja so navdušili filmi, ki presegajo neke splošno znane okvirje. Pericza pravi, da so tudi evropske grozljivke dobre. Sam je ljubitelj grozljivk že od otroštva.

Zamisel za film je zorela dolgo časa. Nekaj scenarijev je seveda romalo v koš, kot Marcel Štefančič jr. priporoča vsem režiserjem.