Makedonci so postregli s hladnimi prigrizki, zraven pa ponudili vino in rakijo. Za vsakogar nekaj. Foto: MMC RTV SLO
Makedonci so postregli s hladnimi prigrizki, zraven pa ponudili vino in rakijo. Za vsakogar nekaj. Foto: MMC RTV SLO

Na tradicionalnem kulinaričnem dnevu je svoje kulinarične posebnosti predstavilo 11 držav.

Obiskovalci so tako lahko poskušali tipične jedi Avstrije, Bolgarije, Cipra, Hrvaške, Irske, Makedonije, Madžarske, Poljske, Romunije, Turčije in Španije, ki so jih z nasmeškom na obrazu ponujali predstavniki veleposlaništev in njihovi kuharji.

Kot je za MMC povedala Saša Horvat Šimonka iz Centra Evropa, kjer je predstavitev potekala, kulinarični dan vsako leto privabi med 200 in 250 ljudi. Poleg raznovrstnih jedi (ponujali so vse, od sladkega do slanega, od morske hrane do vegetarijanskih jedi) so države predstavile tudi svoje značilne (alkoholne) pijače.

Tanja Kozorog

Na makedonski stojnici sta prevladovali rumena in rdeča barva. A pogledi so uhajali k bogato obloženi mizi. Foto: MMC RTV SLO
Bolgarske specialitete so šle kot za med - največ zanimanja je požel burek, pa tudi baklave in podobne sladke dobrote. Foto: MMC RTV SLO
Irska se je predstavljala s svojim golaževim loncem in, seveda, z viskijem in likerjem. Foto: MMC RTV SLO
Romunska stojnica se je kar šibila pod številnimi okusnimi jedmi. Pripravili so sarme z mesnim nadevom in takšne brez mesa, ovite v liste vinske trte, pa pečen fižol, hladne mesne kroglice ... Foto: MMC RTV SLO
Španija se je predstavljala samo s svojim vinom, zato je bila na začetku stojnica videti bolj zapuščena, a kmalu so se obiskovalci užejali, zaloga vina pa se je kar hitro zmanjšala. Foto: MMC RTV SLO
Poljaki so ponujali svoje medenjake, različne likerje in veliiiiko bombonov. Foto: MMC RTV SLO
Precejšnja gneča je bila tudi pred hrvaško stojnico, saj so pripravili toplo solato z ribo, morsko rižoto in testenine s tunino. Foto: MMC RTV SLO
Pozabili pa niso niti na svoja srca. Foto: MMC RTV SLO
Avstrijci so kot svojo tradicionalno jed predstavili cesarski praženec. Foto: MMC RTV SLO
Ciprska predstavnika sta poskrbela za svojevrsten šov - značilni ciprski sir, narejen iz kozjega, ovčjega in kravjega mleka, sta pekla na žarplošči in ga skupaj z lepinjo ponujala obiskovalcem. Foto: MMC RTV SLO
Za bolj pristno vzdušje so se nekateri predstavljali tudi z narodnimi nošami. Foto: MMC RTV SLO
Tudi Turčija se je dobro pripravila - ponujali so vse, od takšnih in drugačnih enolončnic do zelenjavnih zvitkov in seveda sladkih dobrot. Foto: MMC RTV SLO