Praznovanje bo popestrila modna revija. Foto: Organizator
Praznovanje bo popestrila modna revija. Foto: Organizator
Dragan Bulič
V diskoteki je svoje prve korake začenjal tudi legendarni Dragan Bulič. Foto: MMC RTV SLO

Diskoteka se je odprla 5. junija 1980 na četrtkov poletni večer. Odprtje je potekalo v paniki, saj drugi par zvočnikov, nasproti mešalnega pulta, še ni bil montiran, ko naj bi se že odprla vhodna vrata, se spominja danes Janoš Kern – lastnik in vodja ozvočenja. "Nad ozvočenjem je še od takrat bdelo večno prekletstvo in nikoli v zgodovini diskoteke ni delovalo povsem brezhibno," dodaja Janoš.

Turist je takoj postal center nočnega življenja v Ljubljani, glas o dobrih zabavah pa se je širil tudi zunaj ljubljanskih in slovenskih meja.

V njem so na podlagi najboljše in najnovejše glasbe uspevali tudi tematski večeri. V začetku četrtki z legendarnim glasbenim novinarjem in urednikom Draganom Buličem, proti koncu osemdesetih pa so skozi osamosvojitveni proces, vzklili tudi Mladinini Večeri, na katerih so se izmenjavali Andrej Ilc, Primož Pečovnik in Mitja Vrhovnik Smrekar, pozneje v devetdesetih pa so se ti večeri preimenovali v Studio Ljubljana in Studio City na katerih se je dokončno uveljavil tudi didžej Tomaž Pezdirc.

V soboto tako organizatorji v ljubljanski Festivalni dvorani pripravljajo zabavo, ki jo bodo popestrili didžej Andrej Kokalj – Koki, Tomaž Pezdirc in posebna gosta: didžej Pero (Peter Pleser) in Adriano Roj. Poleg tega pa bo potekala tudi modna revija s kreacijami na temo 80. z nekaterimi mladimi slovenskimi oblikovalci. Natja Mohorko, Janja Videc, David Hočevar, Matjaž Komel, Klavdija Jeršinovec, Katja Rutar, Anže Kavčič in mladimi slovenskimi manekenkami: Trina Kunst, Barbara Pirih, Christine Neubauer, Maša Sara Modic, Nina Đukič, Barbara Vasle, Eka Homovec, Katarina Marn in Ninočka Kohnn.