Danes so v prestolnici praznovali cviček in lipicanci. Foto: RTV SLO
Danes so v prestolnici praznovali cviček in lipicanci. Foto: RTV SLO
Lipicanci v Tivoliju

Na Slovenski ulici je praznoval cviček. Potekala je namreč cvičkova povorka, ki sta jo v okviru 36. Tedna cvička pripravila Zavod za turizem Novo mesto in novomeški župan Alojzij Muhič.

Brezplačen prevoz z lipicanskimi kočijami
Za pravljično vzdušje v parku Tivoli pa je poskrbela Kobilarna Lipica, ki je za vse obiskovalce pripravila brezplačno vožnjo s štirimi lipicanskimi kočijami. Tako so zaznamovali dan lipicancev, ki ga praznujejo 19. maja, ko je pred 428 leti kobilarno odkupil karantanski vojvoda Karel drugi in začel s sistematično vzrejo lipicancev.

Klavdij Čehovin, direktor marketinga Kobilarna Lipica je ob tej priložnosti dejal: "Dve kočiji sta iz Lipice, dve pa od rejcev lipicancev. Kot vemo, v Sloveniji poleg lipicancev, ki so v Lipici, trenutno jih ima okoli 400, je tudi 500 lipicancev v zasebni lasti."

Janez Petelin iz vzrejne hiše lipicancev Barbana pa je dodal, da s skupnim praznovanjem dneva lipicancev pomagajo Lipici. Navdušen pa je bil tudi nad okoljem, sproščenimi ljudmi, kar je prispevalo tudi k dobremu počutju konjev.

Lipicanci pa vas bodo v nedeljo lahko prevažali v kočijah tudi na Bledu.

Lipicanci v Tivoliju