Prekmursko folkloro je predstavljala mlada folklorna skupina iz Beltincev. Foto: RTV SLO/J. S.
Prekmursko folkloro je predstavljala mlada folklorna skupina iz Beltincev. Foto: RTV SLO/J. S.
Diši po Prekmurju

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je v sodelovanju z zadrugo Granar organiziralo predstavitev prekmurske kulture, kulinarike in običajev v slovenski prestolnici.

Dogodek je minil v prijetnem vremenu in še boljšem ozračju, zaznamoval pa ga je tudi dober obisk. Prekmurci so se prestavili z vsemi svojimi največjimi značilnostmi, saj so obiskovalci lahko videli vse, od prekmurskega pozvačina, folklorne skupine iz Beltincev, tradicionalne prekmurske "bande" pa do romske glasbene skupine.

Obiskovalci in mimoidoči so lahko poskusili tudi značilne jedi te severovzhodne slovenske pokrajine. Številne stojnice so ponujale prekmursko gibanico, prekmursko šunko, domače klobase, različne vrste peciva, vino iz pomurskih vinorodnih območij, posebnost pa je bila kuhanje bograča.

Jernej Sobočan


Diši po Prekmurju
Bograč je jed, ki so jo Prekmurci prevzeli od Madžarov. Na ljubljanski tržnici je bilo polno tovrstnih priprav za kuhanje bograča. Foto: RTV SLO/J. S.
Kuhanje bograča je zahteven in dolgotrajni postopek. Večkratno okušanje je nujen obred. Foto: RTV SLO/J. S.
Prekmurska folklora se je predstavila s podmladkom, ki je zaplesal nekaj najbolj znanih prekmurskih plesov. Foto: RTV SLO/J. S.
Pri plesu, imenovanem sotiš, se je mladim folkloristom pridružil še prekmurski pozvačin. Foto: RTV SLO/J. S.
Pozvačin je tisti, ki ob napovedani poroki hodi od hiše do hiše in oznanja ter v imenu mladoporočencev poziva na poroko. Foto: RTV SLO/ J. S.
Cimbale je glasbilo, znano kot nekakšen predhodnik klavirja. Značilen je predvsem za Madžarsko, kjer se je veliko prekmurskih cimbalistov tudi učilo igrati na ta instrument. Anja je ena redkih, če ne celo edina cimbalistka v Prekmurju. Foto: RTV SLO/J. S.
Lončarstvo je značilno predvsem za prekmurske kraje ob vznožju Goričkega. Foto: RTV SLO/J. S.
Pereci so značilna prekmurska jed iz testa. V Ljubljani ste lahko videli celoten proces, od izdelave ... Foto: RTV SLO/J. S.
... do ponudbe. Foto: RTV SLO/J. S.
Na ogled so bila postavljena tudi tipična prekmurska strašila iz slame, ki na poljih odganjajo ptice. Foto: RTV SLO/J. S.
V pokušino so bile ponujene tudi prave prekmurske klobase, ki so se kuhale v posebnem loncu. Mesar jih je prijazno postavil na mizo ... Foto: RTV SLO/J. S.
... in že čez trenutek jih ni bilo več. Foto: RTV SLO/J. S.