Dasho glasbeniki dobro poznajo že vrsto let. Foto: Dejan Nikolić
Dasho glasbeniki dobro poznajo že vrsto let. Foto: Dejan Nikolić
Glam
Širši javnosti je postala znana kot vokalistka skupine Glam. Foto: Dallas

Dasha ni novo ime na domačem glasbenem prizorišču, saj gre za prekaljeno glasbenico, pianistko in avtorico. Spoznali smo jo skozi številna glasbena sodelovanja; marsikateremu izvajalcu je posodila spremljevalni vokal (nazadnje na letošnji Emi), bila je pevka zasedbe Glam in pianistka pri Plavem orkestru (kjer svoje glasbeno znanje posoja še danes). Na samostojno pot je stopila s singlom V prelepi Ljubljani. Več o njenem "prestopu" na samostojno pot pa si lahko preberete spodaj.


Dasha, po številnih sodelovanjih, vas zdaj lahko poslušamo v samostojni vlogi. Kako je zdaj, ko ste »na tnalo« postavili le vašo glavo?
Rabila sem kar nekaj časa, da sem zjasnila misli in nekako ''prebolela'', ko smo prekinili projekt GLAM. Čudovito obdobje je bilo. Zdaj sem odprla nova vrata in se predstavljam kot soloizvajalka. Se mi zdi, da me čaka daljše in še lepše obdobje mojega življenja.

Za vsakega glasbenika je drugačen občutek, ko stopi v ospredje. Je bilo – glede na to, da imate že nekaj izkušenj v glasbi – kaj težje ali lažje za vas?
Vsakič je občutek drugačen. Ko sem zmagala na Supernova multitalentih kot najboljša vokalistka ali pa v oddaji Orion, vsakič je bilo drugače, unikatno. Z GLAMi smo skupaj preživeli triletno obdobje, takšnih stvari ti ne more noben vzeti. Super izkušnja je bila tudi s Plavim orkestrom, kjer še zdaj igram klaviature. Občutek, ko stojiš pred 20.000 ljudmi, je fenomenalen, vendar je lahko pozneje tudi breme, ker postaneš odvisen od tega adrenalina na odru. Najboljše in najlažje pa se še vedno počutim, ko sedim za klavirjem in pojem. To sem jaz. Težje bi bilo samo, če bi imela občutek da sem sama, brez podpore, brez esence ustvarjanja. Tako me pa obkrožajo ljudje, ki so enkratni, na isti frekvenci, tako je vse lažje..

Kako to, da ste se odločili za ta korak prav zdaj?
Veliko avtorskih pesmi se mi je nabralo skozi leta in zdaj je priložnost, da jih predstavim v svojem malce bolj zrelem občutku. In hvaležna sem za to. Septembra bom izdala svoj drugi solosingel, ki ga bom začinila z videospotom, podpira me enkratna ekipa, tako da z novim letnim časom zaštartam z novo, bolj zrelo, bolj pravo Dašo.

Je to le "izlet" v solistične vode ali lahko še kaj več pričakujemo od vas na samostojni poti?
Dokler bom živa, bo glasba moja hrana, moja prioriteta, saj tudi študiram v tej smeri. Pričakujete lahko še veliko, to je šele začetek ... Verjetno sem kot glasbenica rabila čas, da tudi malce dozorim in da zadeve zazvenijo v pravi frekvenci, ki bo všeč meni in ljudem.

Predstavljate se s singlom V prelepi Ljubljani. Zakaj Ljubljana?
Želela sem "song" o Ljubljani. Tako metropolitanska in tako majhna obenem. Dejan Radičević je naredil super besedilo.

Kako bi jo v treh besedah opisali tujcu?
Ljubka, varna, majhna, a hkrati velika.