Daša je sicer pevka v triu Glam. Foto: Dallas
Daša je sicer pevka v triu Glam. Foto: Dallas
Plavi orkestar
Plavi orkestar je v Ljubljani razprodal dva koncerta. Nastopili pa bodo tudi v Zagrebu, Beogradu in Sarajevu. Foto: MMC RTV SLO

Daša Gradišek, sicer članica zasedbe Glam, ki je sodelovala tudi na MMC-jevem festivalu, bo na obeh koncertih (zaradi razprodanih vstopnic bodo imeli Plavci v okviru svoje turneje v Sloveniji kar dva koncerta) igrala na klaviature.

Kot je za MMC povedala Daša, je začela sodelovati z legendarno sarajevsko skupino, ki se po več kot 10 letih vrača z albumom in koncertno turnejo, po naključju. "S Sašo (Lošićem, op. a.) sva se spoznala poleti v stari Ljubljani. V meni je videl velik glasbeni potencial in me povabil k sodelovanju," je pojasnila Daša, ki je - čeprav pripada mlajši generaciji - že prej poznala njihovo glasbo.

Zdaj pa je dobila priložnost, da njihove "večne skladbe" spozna še podrobneje, prav tako pa tudi člane osebno. "Par skladb me je res fasciniralo. Všeč sta mi ta balkanska senzibilnost in temperament hkrati, nekateri komadi imajo res svojo težo, in ko se poistovetiš z njimi ti vzbudijo čustva, odprejo neki kanal in se lahko samo še zjokaš," pravi Daša, ki ne skriva navdušenja nad njimi.

Plavci jo navdihujejo
"Lošo spoštujem kot umetnika. V družbi takšnih ljudi super funkcioniram, saj me navdihujejo, kreativa kar vre iz mene. V skupini vlada super energija," pripoveduje Daša in vsem svetuje, da to preverijo tudi "v živo".

In čemu gre pripisati fenomen glasbe Plavega orkestra, ki jo poslušajo tako starejše kot vedno mlajše generacije? "To pripisujem predvsem temu, da so ljudje naveličani površinskih skladb, v smislu plehkih besedil in plehkih plastičnih vizualnih podob, ki se kar naprej ponavaljajo, saj veste, o čem govorim. Takšne stvari so momentalne, narejene zaradi komercialnih razlogov, nimajo pa prave teže in pravega učinka, ne prihajajo iz srca. Zato Plavi Orkestar ostaja," je za MMC sklenila Daša.