Mario je v pripravah na sobotni finale. Foto: RTV SLO
Mario je v pripravah na sobotni finale. Foto: RTV SLO
Helena Blagne, gostja v oddaji Spet doma
Helena Blagne se z Mariom dobro pozna in razume. Foto: RTV SLO
Žrebanje vrstnega reda nastopajočih
Na EMI bodo rock zastopali Zablujena generacija. Foto: RTV SLO
Lordi, Finska, Evrosong 2006
Na Eurosongu so slavili Lordi, bo to narekovalo smernice tudi na Emi? Foto: EPA
Eva Černe
Eva je debitirala pri Mariu. Foto: RTV SLO

Spregovoril je o napornih in stresnih pripravah na veliko noč in o tem, kako se vodenje Eme razlikuje od vodenja oddaje Spet doma, o izvrstnem odnosu s svojo sovoditeljico in o največjih strahovih glede samega finala.

Vam vodenje finalnega izbora Eme predstavlja večji stres kot vodenje Spet doma?
Ja, seveda. To ni moj domač teren, to je nekaj čisto drugega. Moram se naučiti scenarij, česar tudi sicer ne počnem. Nisem sam pred kamero, torej morava oba s sovoditeljico delovati usklajeno. Skratka stopam na rahlo neznan teren.

Imate kaj treme pred Heleno?
Ne, zaradi Helene nimam treme, dobro se poznava in oba veva, da se lahko drug ob drugem počutiva varno.

Se raje pri vodenju držite ustaljenega scenarija ali vam je ljubo improviziranje, kaj pa nasploh menite o improvizaciji med vodenjem oddaje v živo?
Jaz seveda stavim na spontanost in da se stvari pred kamero in v glavi odvijajo sproti. A pri prireditvi, kot je Ema, to nekako ne gre. Če hočemo, da bo stvar tekla, kot mora, se je treba za večino stvari dogovoriti. Še zmeraj pa ostane vsakemu voditelju dovolj manevrskega prostora, da pokaže, kaj zna.

Lani je zmagal hard rock, mislite bi letos lahko kakšna operna poslastica (na obeh predizborih jih je namreč kar nekaj)?
Ne vem, kakšen okus letos vlada med ljudmi, sem pa skoraj prepričan, da se približno že sluti, kdo bo štrlel iz povprečja. Se pa strinjam, da je veliko zelo zanimivih skladb, ki jim bom tudi sam z veseljem prisluhnil.

S kom bi si še želeli nastopiti kot druga polovica voditeljskega para na Emi (če npr. Helena ne bi utegnila)?
Ker sem še relativno mlad voditelj, mislim, da bom v življenju imel še ogromno priložnosti za delo z zanimivimi ljudmi. Do zdaj je že bilo tako. In ideja, da bova skupaj s Heleno, je prav posrečena. Nimam pa v glavi nobenega imena in se s tem ne obremenjujem. Očitno torej nimam prav posebnih želja.

Kaj vas pri vodenju Eme najbolj skrbi (če sploh kaj)? Da bi npr. kakšnega nastopajočega napačno napovedali, sesutje sistema za glasovanje, škandala na odru, pred, za njim ...?
V bistvu bo najbolj nerodno, če se sesuje telefonsko glasovanje in da o stvari odloči žirija. To bi bilo res hudo. Vse drugo se lahko reši. Glede na to, da ne vemo, kdo bo nastopil v soboto, je seveda tekst pripravljen tako, da ne govori o nobeni skladbi, ampak bolj o Evrosongu kot fenomenu in Finski, kamor potuje zmagovalec.

Kako sta se ujela s Heleno? Sta se zadnje čase veliko družila in spoznavala, ker ste tudi za Jasno in Boštjana iz oddaje Na zdravje! dejali, da si morata biti voditelja simpatična oz. da se morata "imeti rada" tudi izven navzočnosti kamer?
To tudi resno mislim. Seveda ni nemogoče stvari speljati brez te 'ljubezni', ampak je fino, če je med obema neka kemija, simpatija, simpatičnost. V dobrih desetih letih, kar se s Heleno poznava, sva se dobro spoznala in si tako rekoč bereva misli. Družila sva se seveda več kot običajno in oba si želiva, da bova po Emi zadovoljna, zato stvar jemljeva zelo resno.

Kaj se vam zdi, da bi bil letos največji škandal? Si ga upate napovedati?
Največji škandal bi bilo sesutje telefonije, kot sem že rekel. Kdor koli bo že zmagal, ga bodo pljuvali z vseh strani, torej to ne bo škandalozno. Kaj zelo hudega pa se itak ne bo zgodilo.

Če zmaga Eva, ponovno iz zaledja Bitkov talenta, menite, da bo na vas velik pritisk, češ da gre za "kuhinjo", manipuliranje, nerealne rezultete in podobno?
Če zmaga Eva, bom vesel. In v tem ne vidim nobenega problema. Če so naši pevci iz Bitke talentov uspešni, to pomeni, da so dobri, da jih imajo ljudje radi. Do zmage je Eva prišla težko in to je velik uspeh. Verjamem, da bi prišla do Eme tudi, če ne bi imela zagotovljene udeležbe. Gre vendarle za izjemno vokalistko, pred katero je še vse življenje. Na Emi je le ena od mnogih in naj se gledalci odločijo. Ob teh pomislekih se včasih vprašam, ali morda kdo misli, da bi se ti mladi in talentirani pevci morali umakniti in nič nastopati, nič tekmovati, da ne bi še koga prehiteli. Ne, oni so šele začeli.

C. R.