24-letna Svetlana Širec prihaja iz vinogradniške družine iz Krčevine pri Vurbergu. Foto: Pomurski sejem
24-letna Svetlana Širec prihaja iz vinogradniške družine iz Krčevine pri Vurbergu. Foto: Pomurski sejem
Ob prazniku sv. Martina se po tradiciji mošt spremeni v vino. Foto: EPA

Svetlana Širec, ki je vinska kraljica postala lani na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni, okronali pa so jo januarja, pravi, da je te dni zelo zaposlena in da martinovo skupaj s številnimi vinogradniškimi društvi praznuje po vsej Sloveniji.

"Zame bo letos martinovo trajalo od četrtka pa do torka. Kot vinska kraljica potujem po vsej Sloveniji, obiskala sem Koper, Ptuj, Ormož ... Martinovo bo letos res pestro," razlaga 24-letna Svetlana, ki tudi sama prihaja iz vinogradniške družine.

Kako pa vi praznujete martinovo? Pošljite fotografije na Moj splet.

Martinovo je nekaj najlepšega
Pravi, da tudi njej martinovo veliko pomeni, saj predstavlja čas, ko se zberejo vinogradniki, vinarji in se skupaj veselijo letine in tega, da je konec vseh skrbi. "Martinovo je zame nekaj najlepšega. Takrat okušaš vina, ki si jih pridelal, takrat se praznuje kakovost vin, ki so plod znanja vinogradnikov.To je čas druženja in veselja, ne le za vinogradnike, ampak za vse."

Kako martinovo praznuje vinska kraljica?
Ker so družina vinogradnikov, tudi sicer praznujejo ta praznik: "Zvečer se zberemo ob slavnostni domači večerji - navadno spečemo gos, babica v krušni peči speče kruh, zraven pa seveda sodi domače vino, ki smo ga pridelovali celo leto. In nato se skupaj, kot družina, veselimo letine."

T. K.