Maturantska parada v Ljubljani bo potekala v organizaciji Urške. Plesni karneval bo trajal od 12. ure, ko bodo zaplesali četvorko, do večernih ur. Foto: MMC RTV SLO
Maturantska parada v Ljubljani bo potekala v organizaciji Urške. Plesni karneval bo trajal od 12. ure, ko bodo zaplesali četvorko, do večernih ur. Foto: MMC RTV SLO
V plesni šoli Urška upajo, da bo sočasno zaplesalo okoli 30.000 mladih in da bodo postavili nov rekord. Foto: MMC RTV SLO

16. maj je zadnji šolski dan maturantov in dan, ko odplešejo maturantsko parado. Zdaj je jasno, da bodo tudi letos plesali na dveh četvorkah.

Slavnostni maturantski ples v organizaciji plesne šole Urška bodo letos istočasno zaplesali v od 40 do 50 mestih po Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, BIH-u, Makedoniji in Črni gori ter v vseh njihovih prestolnicah.

V plesni šoli Urška verjamejo, da bo četvorko zaplesalo več kot 30.000 plesalk in plesalcev, ki se bodo potegovali tudi za Guinnessov rekord v množičnem plesanju četvorke. Največ plesalcev pričakujejo v Ljubljani, kjer naj bi na Slovenski cesti zaplesalo najmanj 10.000 ljudi.

Poleg plesalcev v Ljubljani, bodo plesali tudi v Ljutomeru, Škofji Loki, Kranju, Postojni, Novi Gorici, Tolminu, Zagrebu, Bjelovarju, Daruvarju, Garešnici, Grubišnem Polju, Čazmi, Metkoviću, Sarajevu, Banjaluki, Širokem Brijegu, Beogradu, Novem Sadu, Srbobrani, Pančevi, Nišu, Piroti, Leskovcu, Skopju in Ohridu.

Četvorka PZS-ja v drugih mestih kot četvorka Urške
Plesalke in plesalci Plesne zveze Slovenije ne bodo zaplesali četvorke skupaj z Urškinimi plesalci oziroma sploh ne bodo plesali v istih mestih. "V bistvu gre za dva organizatorja in dve različni prireditvi na isto temo", je že pred časom za MMC povedal predstavnik PZS-ja. V organizaciji Plesne zveze Slovenije v okviru European Quadrilla Dance festivala bodo tako četvorko plesali v Mariboru, Celju, Novem mestu, Murski Soboti, na Ptuju, Velenju, Trbovljah, Slovenj Gradcu, Litiji, Piranu ali Portorožu, Kopru, Metliki, Kočevju, Ravnah na Koroškem, Lendavi, Trebnjem, Sežani, Krškem, Šentjerneju, Slovenskih Konjicah, Ljutomeru in Slovenski Bistrici.

V tujini pa bodo četvorke zaplesali v Kraljevu, Jagodini, Zrenjaninu, Kruševcu, Zaječarju, Osijeku, Belem Manastirju, Našicah, Valpovu, Donjem Miholjcu, Đakovu, Varaždinu, Szombathelyu, Sarajevu, Mostarju, Tetovu, Bitoli, Kumanovu, Prilepu, Demir Hisarju, Resnu, Kosicah, Presovu, Liptovskem Mikulašu in Ruzemberoku (Slovaška) ter v Karlovih Varih, Sokolovu, Pribramu in Chomutovu na Češkem.