Božiček je mednarodno znan mož. Število krajev, ki jih mora obiskati pa iz leta v leto raste. Foto: RTV SLO
Božiček je mednarodno znan mož. Število krajev, ki jih mora obiskati pa iz leta v leto raste. Foto: RTV SLO
Dedek Mraz
Slovenskega Dedka Mraza je mogoče prepoznati po značilni kučmi polhovki. Foto: RTV SLO

Povedala sta, da med njima ni rivalstva in da dobro sodelujeta tudi z Miklavžem, ki je letos svoje delo že opravil, niju pa delo še čaka.

Božiček je izdal, da ga je mogoče obiskati tako rekoč vse leto v njegovi vasi Korvatunturi na Laponskem. Finci namreč gostijo pravo Božičkovo vas, v kateri je tudi glavni poštni urad za pisma, naslovljena na Božička, ki se iz leta v leto bolj globalizira in postaja mednarodni simbol decembrskega obdarovanja.

Dedek Mraz pa je poudaril, da prihaja izpod Triglava in da ga ne smemo zamenjevati z njegovimi kolegi, ki se pojavljajo predvsem v vzhodno- in južnoevropskih državah. Pravi slovenski dedek Mraz je le eden, Maksim Gaspari pa je zaslužen za njegov najlepši portret.

Vse, ki jih zanima, zakaj jim decembra ne prinesejo daril vsi trije, pa sta potolažila s skrivnostjo, da si kdaj pa kdaj med seboj pomagajo in eden prinese vsa darila v imenu Miklavža, Božička in Dedka Mraza. Obenem pa sta opozorila, da lahko na to vpliva tudi pridnost ali porednost tistih, ki darila pričakujejo, pa jih ni.

Njima pa daril ponavadi ne prinese nihče ali pa se le simbolično obdarujeta. Največje darilo jima je zadovoljstvo na obrazu tistih, ki odpirajo njuna darila.