Edo je, kot je v njegovi navadi, tudi tokrat izdatno komuniciral z občinstvom in Galo Halo na noge spravil tudi s hudomušnimi vzkliki v slogu: 'Dajmo, Evropska unija!' Foto: Žiga Lovšin
Edo je, kot je v njegovi navadi, tudi tokrat izdatno komuniciral z občinstvom in Galo Halo na noge spravil tudi s hudomušnimi vzkliki v slogu: 'Dajmo, Evropska unija!' Foto: Žiga Lovšin
Edo Maajka

Že po uvodnih bitih DJ Soula, ki je "zvezdnika večera" spremljal za mešalno mizo, je začelo občinstvo pred letnim odrom Gale Hale poskakovati v ritmu in Edo je z veseljem ugotovil, da je "Gala še vedno Gala" in zagotovil: "Voli vas Maajka!"

Balkansko a naše
Edo je bil v Ljubljani tokrat "v službi" svojega najnovejšega izdelka Balkansko a naše, ki ga podpisuje skupaj s priznanim hrvaškim producentom Kooladeom in poleg nagrad žanje tudi odlične kritike. No, prejšnji večer si je Maajka, kot je povedal, sproti ogledal tudi koncert hiphoperjev T. B. F. in Elemental v Cvetličarni in si privoščil znameniti ljubljanski "horseburger". In mogoče kakšen dim ...?

Omenjeni album produkcijsko sloni na hiphoperski, elektronski in na trenutke tudi funkerski bazi, ki ji Edo dodaja svoja besedila, so zapisali organizatorji 39. Rapetka na Metelkovi, v sklopu katerega je potekal koncert. Maajka na plošči Balkansko a naše opisuje svoje življenje v milijonskem Zagrebu, kamor se je iz Bosne kot begunec priselil leta 1992, vzporednice pa vleče s spomini na vsakdan Brčkega in Tuzle, še piše v predstavitvi.

Na odru še pomoč iz Tuzle
A Edo na Metelkovi ni predstavil samo novih pesmi, skupaj s sodelavcem in prijateljem Frenkijem - s krajšimi prekinitvami, med katerimi so priložnost dobili "bolj sveži" predstavniki tuzlanskih Fm Jam - je občinstvo na noge dvignil z uspešnicami s svojih prejšnjih izdelkov, ki že od leta 2001 izhajajo pri založbi Menart, kot so Pare, Pare, Faca, Pržiiiii, No Sikiriki, Bomba, navdušile pa so tudi novejše pesmi, kot je na primer nostalgični in šaljivi (kot pravzaprav večina Edovih besedil) Gansi. Nekateri poznavalci so po koncertu pripomnili, da je Edo veliko boljši s spremljevalno skupino v živo, saj je v zbirki bitov manjkalo kar nekaj takih, ki bi si jih morda želeli slišati.

Druženje se je po dvakratni vrnitvi ekipe na oder - občinstvo je neizprosno zahtevalo dodatek - nadaljevalo znotraj Gale Hale, vsa Metelkova pa je bila živahna do jutranjih ur, ko so najvztrajnejši menda pričakali sončni vzhod na terasi Mizzarta. Edo najverjetneje ne, saj ga je čakal sobotni nastop na novogoriški Mostovni.

A. K.