2B med nastopom na Schengenfestu. Foto: MMC RTV SLO/ Klavdija Kopina
2B med nastopom na Schengenfestu. Foto: MMC RTV SLO/ Klavdija Kopina
Silence Abuse
Skupina Silence Abuse še vedno išče članice. Foto: MMC RTV SLO
2B
Kot je povedal pevec skupine 2B, želi skupina počasi prodreti na sceno. Foto: MMC RTV SLO/ Klavdija Kopina

Trenutno edino žensko rockskupino v Beli krajini Silence Abuse sestavljajo tri dekleta. "Glede na to, da smo ženska zasedba, dobivamo dobre in slabe odzive. Eni nas kujejo v nebo, drugi nas sploh ne pogledajo. Sicer pa še nismo popolna zasedba. Bend s tremi članicami je slab. Ampak me se trudimo. Nimamo še konstantne basistke, rade bi našle še četrto članico. Vendar smo optimistične," je za MMC pojasnila pevka Vanja Fabjan.

Od Glasu mladih do sodelovanja z Galom
Skupina je svoje glasbeno ustvarjanje začela decembra leta 2007. Najprej s priredbami, toda s časom so se začele pojavljati tudi avtorske ideje. Črnomaljke so maja prejele dve glasbeni nagradi. Po osvojenem 2. mestu na prireditvi Glas mladih so dekleta nov velik uspeh doživela na Glasbenem festivalu slovenskih osnovnih in srednjih šol v Ljubljani.

Z Vanjinim vokalom in mladostno energijo pa so prepričale tudi Janeza Bončino - Benča in Gala Gjurina. "Gal je bil zdaj na dopustu. Malo je bil na 'off'. Septembra, ko bomo snemali našo avtorsko skladbo, pa pride nazaj in jo bomo malo izpopolnili," je sodelovanje s pevcem razložila pevka. Januarja letos je namreč spontano nastala prva avtorska skladba z naslovom Hladen dan. "Album je še v nastajanju imamo tri do štiri pesmi. Drugo leto pa lahko pričakujete kaj več," obljublja Vanja.

Bi radi pokazali svoj glasbeni talent? Prijavite se na MMC-jev glasbeni festival.

2B ni 4play
Nedaleč stran od njih si svoje prve izkušnje na glasbenih odrih nabira skupina 2B. Trije bratje Mihelič, Jernej, Primož in Gašper, so svojo ljubezen do glasbe pred enim letom zapakirali v prvenec Frnikule. "Vsi smo samouki. Trudimo se in čakamo, kako se bo prodajal album,« je o zasedbi spregovoril pevec skupine Gašper. In kaj jih ločuje od skupin, kot je na primer novomeška 4play? "Ločuje nas to, da pojemo v živo in se ne pretvarjamo. Mi vlagamo vse v nastope v živo in počasno toda zanesljivo napredovanje," razlaga pevec.

Sicer je skupina skupaj s Silence Abuse nastopila na letošnjem Schengenfestu in se predstavila z bogatim repertoarjem, ki je vključeval tako avtorske pesmi kot priredbe. "Blues me je v zadnjem času navdušil, ko sem ga začel poslušati. Name je pustil velik vtis," je še o svoji glasbeni usmerjenosti povedal Gašper.