Foto:
Foto:
Damjan Murko

... plovemo kot galeje na medijskem nebu - jaz osebno že šest ali več let - in ta naziv mi laska.

Damjan Murko o vzdevku "slovenski slavček"
Damjan Murko
Murko slovi po svojem neponovljivem imidžu in po tem, da je vedno brez dlake na jeziku. Foto: Uradna spletna stran

Z Murkom, ki je, podobno kot že kar legendarni (in neznano kam izginuli) Fredi Miler, s pomočjo ustnega in spletnega (saj vsi poznamo njegovo strah vzbujajočo izvedbo Zdravljice "a capella" na - na srečo praznem! - Bežigrajskem stadionu) izročila med Slovenci in obilnim pojavljanjem v rumenem tisku postal prava senzacija, smo se pogovarjali o njegovih načrtih za poroko, nenehnih ugibanjih o njegovi spolni usmerjenosti, glasbenih načrtih in še čem.

Mladenič, ki "kot galeja pluje po slovenskem medijskem nebu", je za MMC med drugim zagotovil, da še dolgo nima namena zapustiti slovenske estrade. Torej, brez skrbi, Murko ne gre nikamor!

Kmalu se obeta vaša poroka z izbranko Majo. Se že pripravljate na veseli dogodek?
Priprave na poroko že potekajo, imava nekoga, ki skrbi za to, pravzaprav agencijo, ki pripravlja poroko. Civilna poroka bo na prostem ob ribniku ali jezeru, cerkvena pa v stolni cerkvi v Mariboru.

Nekje smo zasledili, da sta datum poroke iz osebnih razlogov prestavila. Kakšni so (bili) ti razlogi?
Vedeževalka Karin nama je glede na izračun na osnovi najinih rojstnih datumov svetovala, da poroko prestaviva za mesec ali dva, saj bi sicer kaj padlo v vodo, a sva se vseeno odločila, da bo 3. maj ostal datum, ko si bova rekla da.

Kako dolgo pa sta z Majo že skupaj, kdo je zaprosil koga?
Z Majo sva par že štiri leta, čisto zares, na svojem, pa skupaj živiva štiri mesece. Najprej sva se dogovorila, da se bova poročila, potem pa sem jo vseeno presenetil in jo še slovesno zaprosil.

Najverjetneje vam gredo torej nenehna namigovanja o vaši (isto)spolni usmerjenosti že pošteno na živce ...
Sploh mi ne gre na živce, saj sem navajen, da ljudje iščejo dlako v jajcu, čeprav je ni. Rad pa tudi sam vržem kakšno kost medijem, to je pač v mojem stilu (smeh).

Ste torej tisto "moško masažo ob reki", ki jo je v objektiv ujel fotograf nekega tabloida, medijem nastavili?
Ne, ne, nikomur nisem nič nastavil! (smeh) Nič ni bilo nastavljeno, takrat pa ne: prijatelj me je pač zmasiral po hrbtu po napornem nastopu.

Kaj pa naziv "slovenski slavček", ste si ga nadeli sami?
Ah, mediji to naredijo, saj plovemo kot galeje na medijskem nebu - jaz osebno že šest ali več let - in ta naziv mi laska.

Kaj pa vaš največji koncert, pred koliko ljudmi ste nastopili?
Moj največji koncert je bil pred 3.000 ljudmi v dvorani na Koroškem, zaradi velikega interesa smo ga morali z manjšega prizorišča prestaviti v športno dvorano.

Kdo pa vam piše pesmi, morda kar sami?
Sam pišem bolj malo, v glavnem za mojo glasbo skrbijo Saša Lendero, duo Platin, no, malce pa tudi sam ... Album Eden in edini pa je večinoma plod dela na Hrvaškem.

Na desni si oglejte nepozabno Murkovo izvedbo Zdravljice.
Na vaši spletni strani piše, da ste "oseba s karizmo, ki ve, kaj hoče". Česa si sploh še lahko želite, kje so vaše meje?
Zadnje čase me vsi sprašujejo, zakaj se ne prijavim na različne festivale, na primer na Emo. To ni moj namen, nočem biti samo eno leto na estradi, ampak dlje. Ne maram festivalov, sploh pa ne v Sloveniji, bolj mi je na primer všeč festival Sunčane skale ...

Ciljate tudi na tujino?
V tujini sem že gostoval s slovensko agencijo na Hrvaškem, v Nemčijo pa me je povabila neka slovenska družina.

A. P. in A. K.

... plovemo kot galeje na medijskem nebu - jaz osebno že šest ali več let - in ta naziv mi laska.

Damjan Murko o vzdevku "slovenski slavček"