Rekordna prodaja v vseh letih obratovanja pa je bila 4.320 kremnih rezin v enem dnevu. Foto:
Rekordna prodaja v vseh letih obratovanja pa je bila 4.320 kremnih rezin v enem dnevu. Foto:
Prava, izvirna blejska kremna rezina je že več kot pol stoletja simbol blejske kulinarike. Foto: EPA

Prava, izvirna blejska kremna rezina, ki je že več kot pol stoletja simbol blejske kulinarike, izhaja iz priznane slaščičarske delavnice. Mojster Ištvan Lukašević je v letu 1953 ustvaril recept za blejsko kremno rezino, ki vsebuje le najboljše naravne sestavine.

Po njegovem izročilu jo slaščičarji skrbno pripravljajo še danes in z njo privabljajo na Bled veliko poznavalskih sladokuscev.

Začetki zgodbe o izvirni blejski kremni rezini
Slaščičarski mojster Ištvan Lukašević, ki se je v poznih 40. letih iz Sente v Vojvodini z družino preselil na Bled, je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v enem izmed tamkajšnjih hotelov sestavil recept za danes znamenito kremno rezino.

Najprej je zamesil dobro masleno testo, ga sedemkrat prepognil in pustil počivati do naslednjega jutra, potem ga je spekel in ohladil. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov ter rumeno maso prevrnil na pečeno ploščo.

Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je razkošno potresel z mletim vaniljevim sladkorjem in ploščo razrezal na 35 kosov dimenzije 7 x 7 centimetrov.