Bralci so novemu slovenskemu predsedniku Danilu Türku, ki se je razglasitve udeležil v spremstvu svoje soproge, namenili največ glasov. Foto: MMC RTV SLO
Bralci so novemu slovenskemu predsedniku Danilu Türku, ki se je razglasitve udeležil v spremstvu svoje soproge, namenili največ glasov. Foto: MMC RTV SLO
Peter Mankoč, Danilo Türk
Med nominiranci za Slovenca leta je bilo največ politikov in nekaj športnikov, in tudi smučarska tekačica Petra Majdič, ki je bila med nominirankami tudi za Slovenko leta. Foto: MMC RTV SLO
Razglasitev Slovenca leta

Prireditev, že okrogla, 20. zapored, je v organizaciji Nedeljskega dnevnika potekala v Litiji. Uredništvo je najprej imenovalo deset kandidatov, izmed katerih so bralci tednika nato v štirih krogih izbrali najboljšega oziroma po besedah prirediteljev "tistega, ki bi ga ljudje najraje povabili k sebi na kosilo".

Petra "blažena" med politiki
Poleg zmagovalca so bili za Slovenca leta 2007 nominirani tudi predsednik vlade Janez Janša, ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran, nekdanji predsednik države Janez Drnovšek, voditelj Sašo Hribar, poslanec SNS-a Zmago Jelinčič, športnica Petra Majdič, predsednik SD-ja Borut Pahor in predsednik Zveze borcev Janez Stanovnik.

S katerim znanim Slovencem pa bi vi najraje kosili? Je to Danilo Türk ali kdo drug? Svoje mnenje izrazite v komentarjih pod novico ali na forumu!

Častni Slovenec Janez Drnovšek
Poleg priznanja Slovenec leta 2007 sta bili po izboru uredništva Nedeljskega podeljeni tudi priznanji častni Slovenec leta in listina za posebne dosežke. Častni Slovenec je postal nekdanji slovenski predsednik Janez Drnovšek, ki je bil izbran zaradi človeške razsežnosti in pristnih etičnih dejanj, s katerimi je v zavest Slovencev vnesel vsesplošni pogled in občutek soodgovornosti za svetovna prašanja.

Izjemnemu Mankoču izjemno priznanje
Priznanje za izjemne dosežke pa je šlo v roke plavalcu Petru Mankoču, ki je letos že osmič zapored osvojil naslov evropskega prvaka na 100 metrov mešano.

Na odru slovenska glasbena smetana
Dogodek so, kot se spodobi, popestrili tudi glasbeni gostje. Tokrat so občinstvo med drugim zabavali operni tenorist Branko Robinšak, skupina Ave, Turbo Angels, Anja Bukovec, Eroika, Helena Blagne, Miha Debevec in Tomaž Rožanec, Nuša Derenda, Natalija Verboten, Neisha, Slovenski muzikanti in Zoran Predin, za smeh pa je poskrbela ekipa legendarnega Moped showa in igralka Zvezdana Mlakar.

Nepogrešljivi Tof, ob njem Mateja
Izbor je povezoval Tone Fornezzi - Tof, njegova "desna roka" in sovoditeljica pa je bila častna Slovenka leta 2004 Mateja Pintar, ki je tisto leto na paraolimpijskih igrah v Atenah osvojila zlato medaljo v namiznem tenisu.

A. P.

Razglasitev Slovenca leta