Vida Levičar za otroke priporoča barve na vodni osnovi. Foto: EPA
Vida Levičar za otroke priporoča barve na vodni osnovi. Foto: EPA
Kakšne barve uporabiti za poslikavo obraza

Pogovarjali smo se z vodjo oddelka oblikovanja maske na RTV-ju, Vido Levičar, ki nam je razložila, da je najprej treba poskrbeti za zaščito obraza: "Najprej obraz dobro očistimo, se namaženo z vlažilno kremo - to je zdaj, v zimskem času, priporočljivo v vsakem primeru, nato pa začnemo nanašati barve."

Na vprašanje, kakšne barve za ličenje obraza obstajajo in katere so najbolj priporočljive, Vida pravi: "Obstajata dve vrsti barv, take na vodni osnovi in oljne. Za otroke, tudi iz lastnih izkušenj, priporočam tiste na vodni osnovi, saj jih preprosto zmešamo z vodo in nanesemo na obraz. Ko se posušijo, se te barve ne razmažejo, če si na primer oblečemo pulover ali obrišemo nos."

Oljne barve niso prav dosti intenzivnejše od tistih na vodni osnovi, je pa pri nanosu oljnih barv potrebne malo več spretnosti in znanja, predvsem pa jih je precej težje odstraniti, smo še izvedeli. "Za odstranjevanje oljnih barv je dobro imeti odstranjevalce oljnih ličil, za odstranjevanje ličil na vodni osnovi pa je dovolj že voda oz. čistilni robčki," pravi Levičarjeva.

Sicer pa prva maskerka RTV-ja svetuje še, da za ličenje uporabimo kakovostnejše barve, ki jih dobimo v specializiranih trgovinah, saj je cene pri takšnih izdelkih pomemben faktor - cenejša ličila so manj intenzivna, lahko dražijo kožo in se hitro razmažejo. Najslabše pa je, pravi Levičarjeva, da lahko naletimo na tako močna ličila, ki jih je potem izredno težko odstraniti.

Pa veliko domišljije in veselja ob ustvarjanju pustnih poslikav!

T. K.

Kakšne barve uporabiti za poslikavo obraza