Ljubljana je bila sinoči pravljična. Foto: RTV SLO
Ljubljana je bila sinoči pravljična. Foto: RTV SLO
Zgodaj zjutraj pa pogled na ljubljanske ulice ni bil tako lep. Foto: RTV SLO

Novo leto nas navdaja z marsikaterimi pričakovanji, saj je to po navadi čas za novoletne zaobljube.

Najpogostejše so tiste, da bomo v novem letu manj jedli, drugi bodo prenehali kaditi, spet tretji bodo manj delali in tako naprej. Poleg tega pa je novo leto tudi čas za nove navdihe - da bi dosegli tisto, kar je bilo morda nedosegljivo v prejšnjem letu. Bistvo novega leta je v postavljanju novih ciljev.

Silvestrovanja po Sloveniji
Praznovanja novega leta so različna po vsem svetu, saj so odvisna od običajev in navad ljudstev. In kako smo praznovali Slovenci? V Ljubljani, kjer je potekalo tudi slovo od slovenskega tolarja, je bilo kot po navadi najbolj množično in tudi pestro. Slovenska prestolnica je ponudila koncerte različnih glasbenih izvajalcev na različnih krajih, tako da se je našlo za vsakega nekaj. Vrhunec večera sta bila ognjemet ter izpustitev modrih in rumenih balonov v počastitev uvedbe evra v Sloveniji. Tudi alkohola je seveda bilo dovolj, če ne celo preveč. To so zjutraj pokazale ljubljanske ulice, ki so bile polne praznih steklenic in drugih smeti, ki so jih za sabo pustili obiskovalci.
Silvestrovanja na prostem so pripravili tudi v drugih slovenskih mestih, na primer v Mariboru, kjer so zbrane nagovorili župan in njegovi trije podžupani, Celju, Kranju, kjer je potekalo osrednje gorenjsko silvestrovanje, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu in v Murski Soboti. Sicer pa so praznovanja minila brez kakih večjih poškodb zaradi uporabe pirotehničnih sredstev. Neuradno smo izvedeli, da sta bila povzročena dva požara, domnevno zaradi raket, ter nekaj manjših odrgnin in prask.

Kaj pravi kitajski horoskop?
Še ena najdaljša noč je torej za nami. Upamo, da ste jo preživeli kar se da lepo in v krogu tistih, ki jih imate radi. Za konec le še zanimivost: leto, ki je pred nami, bo po kitajskem horoskopu v znamenju prašiča. Ta simbolizira miroljubno in čutno obdobje romantike, podpore, ambicij in diplomacije.

Multimedijski center RTV Slovenija vam želi srečno novo leto!