Lanska zmagovalca Darja Hostnik in Uroš Rožman sta bila letos člana žirije. Foto: RTV SLO
Lanska zmagovalca Darja Hostnik in Uroš Rožman sta bila letos člana žirije. Foto: RTV SLO
Saša Lendero
Med nastopajočimi je bila tudi Saša Lendero. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Zmagovalca sta za tri mesece v uporabo dobila traktor. Foto: EPA

Uvod v tridnevno dogajanje so s petkovim 6-urnim koncertom Rock na podeželju odprle glasbene skupine Indigo, Angee, Day Out, G-spot in Dan D.

V soboto se je dogajanje nadaljevalo s praznikom slovenskega podeželja 2006. Ves dan so tako ponujali pestro paleto izdelkov domačih obrtnikov, festival folklornih skupin in ljudskih pevcev kar na dveh prizoriščih pa je zbrani množici pričaral pester program.

Med žirijo tudi zlati olimpijec
Vrhunec prireditve se je zgodil v nedeljo, ko so v športni dvorani v Cerkljah na Gorenjskem izbrali novo Lepotico in Fanta slovenskega podeželja. Pod budnim očesom strokovne žirije, ki so jo sestavljali tudi lanska zmagovalca Darja Hostnik in Uroš Rožman ter vrhunski veslač Luka Špik, se je predstavilo 12 finalistk in 12 finalistov z vseh koncev Slovenije. V dveh izhodih so tekmovalci podžigali razvnete navijače. Program sta povezovala Jana Jeglič in Ivo Kores, za dobro razpoloženje pa so skrbeli ansambli Veseli svatje, Ta pravi faloti, Alpski kvintet, skupini G-spot in Skuter ter Saša Lendero.

Zmagovalca potujeta v Brazilijo
Lepotica slovenskega podeželja za leto 2007 je postala Irena Gerbic iz Stahovice, prva spremljevalka je Barbara Divjak z Blance, druga pa Angela Ferme s Trojan. Naslov Fant slovenskega podeželja je osvojil Štajerc Vilko Peserl iz Lenarta, drugo mesto je pripadlo Mihu Celestini iz Podkuma, tretje pa Eriku Remicu iz Savinjske doline. Ob razglasitvi so zmagovalci prejeli bogate nagrade. Zmagovalka je ob trimesečni uporabi traktorja John Deer dobila še potovanje v Brazilijo in na Sicilijo. Tudi Fant slovenskega podeželja 2007 se bo tri mesece vozil s traktorjem John Deere, odpravil pa se bo prav tako v Brazilijo in v Provanso.