Dvanajst deklet se že več kot en teden pospešeno pripravlja na
Dvanajst deklet se že več kot en teden pospešeno pripravlja na "dan D" - finalni izbor, ki bo v nedeljo. Foto: Vesmin Kajtazovič
Tadeja Ternar
Tadeja je edina slovenska mis, ki je lento nosila dve leti. Trenutno končuje študij in pripravlja svojo kolekcijo večernih oblačil. Foto: BoBo
Tina Petelin
Tina Petelin o sebi pravi, da je samozavestna in ambiciozna ženska, ki ve, kaj hoče, zato je s tem, kar je dosegla z zmago na tekmovanju za mis Slovenije, zadovoljna, čeprav bi "ob večji podpori sponzorjev in organizatorjev lahko bilo bolje". Foto: MMC RTV SLO

Dan pred finalnim dejanjem letošnjega izbora za mis Slovenije, smo dve nekdanji zmagovalki tega tekmovanja, Tadejo Ternar (2007 in 2008) in Tino Petelin (2009) vprašali, kakšen nasvet bi dali 12 finalistkam letošnjega izbora, kaj je najpomembnejši "adut" na tovrstnem tekmovanju in kako sta sami zadovoljni s prepoznavnostjo in priložnostmi, ki jih je prinesla zmaga na najpomembnejšem slovenskem lepotnem izboru.

Izbor mis Slovenije bo potekal v živo v studiu 1 Televizije Slovenija. Prireditev si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali v nedeljo, 26. junija, ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija in prek MMC-jevega predvajalnika.

Pomembni sta sproščenost in samozavest
Tekmovalke naj bodo sproščene in nasmejane tako na odru kot tudi pred člani žirije, svetuje Tina Petelin in dodaja: "Seveda je pomembno, da so tekmovalke samozavestne na odru in ne pretirano samovšečne, saj lahko to odvrne marsikoga. Žirijo lahko po mojem mnenju očarajo s sproščenostjo in pametnimi odgovori na vprašanja žirantov." Tadeja Ternar pravi podobno: "Naj bodo naravne in karizmatične. Naj stojijo za svojimi načeli in prepričajo s samozavestnim nastopom."

Na lepotnih tekmovanjih pač ocenjujejo lepoto, zato je pomembno, da so tekmovalke v dobri fizični in psihični kondiciji, še pravi Tadeja in dodaja: "Vsak izmed nas najprej opazi zunanjo podobo, čeprav sta še bolj pomembna osebnost in karakter človeka. Tekmovalke bodo pred žirijo imele priložnost pokazati tudi to, saj bo žirija zelo pozorna na obnašanje in karakter tekmovalke, kar je logično, saj bo ekipa izbora z zmagovalko sodelovala vse leto."

"Sem mnenja, da morajo imeti tekmovalke več adutov in ne samo enega. Mednje sodijo samozavestnost, ambicioznost, sproščenost in iskrenost," pa je jedrnata Tina.

"Biti moramo realni: Smo majhna država"
Obe nekdanji misici se zavedata, da od tekmovanja ni pričakovati veliko, zato sta danes s tem, kar sta dosegli, zadovoljni. "Biti moramo realni in ne pričakovati nemogočega. Smo majhna država in to je dejstvo, prek katerega ne moremo," pravi Ternarjeva, njena naslednica pa meni, da bi bilo ob večji podpori sponzorjev in organizatorjev lahko bolje, vendar: "Sama sem pridobila veliko novih izkušenj in to je moj največji "izkupiček", ki ga dobiš s takšnim tekmovanjem. Izkušnje s podobnimi tekmovanji sem že imela prej, natančneje od 17 leta, tako da to zame ni predstavljalo ničesar novega. Veliko sponzorjev sem si pridobila tudi sama in s tem pridobila ogromno poslovnih in pogajalskih sposobnosti."

In s čim se ukvarjata zdaj?
Tadeja, ki je po zmagi na izboru leta 2007 zaradi zapletov lento najlepše v Sloveniji nosila dve leti, je tudi po preteku "mandata" ostala v modnem svetu - pripravila je namreč svojo kolekcijo večernih oblačil, sodeluje pa tudi na številnih modnih prireditvah tako v Sloveniji kot v Italiji in Avstriji.

Tina, ki se je že, ko je nosila lento, posvečala tudi magistrskemu študiju ekonomije, pa se zadnje čase poleg službe ukvarja predvsem z zadnjimi izpiti, čaka jo še magistrska naloga. Pravi, da se občasno še pojavi na kakšni modni reviji ali podobnem dogodku, vendar, ker je teh vedno manj, se to dogaja zelo redko.