Človeški top, ki ga poganjajo trampolinske vzmeti, so člani akrobatske skupine postavili in prvič preizkusili na festivalu Macher v Nemčiji. Kot so pojasnili, so prvotno top testirali v stoječem položaju, vendar se je izkazalo, da so sile premočne za ohranjanje ravnotežja, zato so razvili poseben sedež, ki uporabnikom omogoča varno izstrelitev tudi, če nimajo akrobatskih veščin, zagotavljajo in dodajajo: "Poleg varnosti je sedež omogočil tudi večji nadzor nad izstrelitvijo, kar je omogočilo doseganje ekstremnih višin in dolžin skoka."

Napravo so najprej zagnali pri polovični moči, da so jo lahko preizkusili udeleženci festivala, nato pa jakost postopno povečevali. Pri končni nastavitvi, pod kotom 40 stopinj, so, kot so zapisali v sporočilu za javnost, dosegli maksimalne rezultate: "Član skupine Dunking Devils Squad, Jan Žnidaršič, je bil izstreljen na neverjetno razdaljo 43 metrov." Pri tem je dosegel dvakrat večji pospešek, kot jih dosegajo najboljši dirkalniki formule 1, so še pojasnili.

Med izstrelitvijo je oseba s težo 90 kg doživela resnično ekstremno izkušnjo. Hitrost se iz 0 na 75 km/h poveča v le 0,6 sekunde. Z močjo izstrelitve 11.000 N in pospeškom, ki doseže osupljivih 122 m/s², je telo v trenutku izpostavljeno 12-kratni sili gravitacije! To je več kot dvakrat več, kot doživijo dirkači formule 1, in blizu tistemu, kar občutijo piloti vojaških lovcev med najdrznejšimi manevri.

Dunking Devils o fizikalnem vidiku izstrelitve s "človeškim topom"

"Občutek takega pospeševanja je neverjeten, še posebej ko to izkusiš prvič. Zaradi adrenalina sprva sploh ne dojameš, kaj se je zgodilo, ampak se samo preslikaš v zrak. Seveda smo jakost postopoma stopnjevali, da smo se privadili, ampak še vedno nas je presenetilo, kako močan je kontrast med ekstremnim pospeševanjem ob izstrelitvi in občutkom popolne breztežnosti v zraku. Kot bi se teleportiral v vodo!" je občutke opisal Žnidaršič.

Videoposnetki človeškega topa s festivala Macher so pritegnili ogromno pozornosti na družbenih omrežjih, so še zapisali člani skupine Dunking Devils in dodali, da so na družbenih omrežjih skupno zbrali več kot 160 milijonov ogledov v le treh dneh.

Člani akrobatske skupine ob tem dodajajo, da bo morda že prihodnje leto mogoče človeški top preizkusiti tudi na dogodku ob enem od slovenskih jezer.