Foto:
Foto:
Nuša Derenda
Nuša Derenda je z energičnim nastopom prepričala gledalce po vsej Evropi, da so glasovali za Slovenijo.
Nuša Derenda
Nuša na Evrovizijo gleda z nostalgijo. Najraje si prepeva pesmi Abbe in Celine Dion. Foto: Cankarjev dom

Pevka je Evropo na tekmovanju na Danskem očarala s pesmijo Energy in zasedla odlično sedmo mesto ter ponovitev uspeha Darje Švajger iz leta 1995.

Pohvale so deževale iz vse Evrope, zato lahko rečemo, da je Nuša ena najprimernejših sogovornic pred letošnjim tekmovanjem za najboljšo pesem Evrope.


Kaj bi svetovali Alenki Gotar pred nastopom v Helsinkih?
Jaz ji lahko svetujem le, naj gre na oder z vso pozitivno energijo in uživa. Sama se zaveda, da je dobra pevka in da bo odpela tako, kot je treba. Jaz sem bila polna energije. Naj bo tudi ona sproščena, uživa na odru, to največ šteje.


Bi si upali napovedati uvrstitev Slovenije na letošnjem Evrosongu?
Ne! Ne upam si napovedati. Evrosong je zadnja leta zelo nepredvidljiv kar se tiče zmagovalca. Pomembno je, da bo Alenka sama zadovoljna.


Katerega dogodka z nastopa na Evroviziji se najraje spominjate?
Občinstva in čudovitega ozračja na nogometnem stadionu v Köbenhavnu. Zbralo se je več kot 35.000 ljudi. Bilo je veličastno, žal mi je, da sem na odru stala le tri minute. Želim si, da bi to še kdaj doživela. Na splošno imam veliko lepih spominov, mogoče tudi zato, ker je bil dober rezultat. Pesem je imela energijo, ki so jo čutili tudi gledalci pred TV-sprejemniki. Na Danskem je bilo vse super, že ko smo prišli na sprejem, so nas na letališču pričakali z glasbo, izbrali smo si lahko spominke. Spomnim se, da je bilo veliko žurov, v enem klubu sem celo pela skupaj z Rusi. Zabavali smo se!


Katero evrovizijsko uspešnico si najraje zažvižgate?
Predvsem stare. Abba - Waterloo, Celine Dion - Ne partez pas sans moi, od novejših pa prepevam grško, s katero je slavila Helena Paparizou.


Zakaj Evrosong potrebuje škandale in zakaj ga po vašem mnenju tako radi gledajo geji po vsej Evropi?
To je fenomen, tradicija, čeprav je zdaj nekaj povsem drugega. Svet je drugačen, kot je bil pred 50 leti. Jaz bi skoraj rajši poslušala pesmi, kot so jih prepevali pred leti, z velikim spremljevalnim orkestrom. Vseeno pa se ne moremo izogniti današnjim trendom. Veliko se dela na šovu, na vizualnem nastopu. Kot kaže, ljudje to potrebujejo. Gledanost je odlična, tudi zato je dobro, da smo zraven, pa čeprav rezultat na koncu morda ni najboljši.


C. R.


Oglejte si še nastop Nuše Derende v Köbenhavnu: