Odprtje meseca kraške kuhinje je letos potekalo v Komnu. Foto: RTV SLO
Odprtje meseca kraške kuhinje je letos potekalo v Komnu. Foto: RTV SLO

Vzporedno ob slovenskem mesecu kraške kuhinje pod imenom Okusi Krasa poteka tudi kulinarični projekt na italijanski strani meje. Želja gostincev, vinarjev, kmetov in preostalih prebivalcev tega koščka sveta pa je, da bi po padcu meje med državama specialitete Krasa, ki jih, preverjeno, ne manjka in ob katerih se vsakomur, ki rad dobro je, pocedijo sline, še bolj poenotili.

»Kraška jesen« bo s svojimi nepozabnimi jedmi in dobro kapljico trajala do 11. novembra. Do takrat lahko obiskovalci ne le degustirajo po točno določenih gostiščih, turističnih kmetijah ter vinskih kleteh, temveč tudi pohajkujejo po jesensko obarvani deželi poeta Srečka Kosovela. Poleg kulturnih danosti se lahko Kras pohvali tudi z naravnimi. Narava je že poskrbela za jesensko barvitost ruja in vinogradov, kar daje tej pokrajini na zahodu Slovenije neizbrisen pečat. Melanholične jesenske barve v rdečih odtenkih je, kot je znano, rad upesnjeval tudi omenjeni mladi pesnik.

Marjetka Nared

Na otvoritvi Meseca kraške kuhinje je bilo živahno, kar je dokaz več za to, da Slovenci postajajo vse bolj prefinjeni gurmani, hkrati pa jim tudi ni odveč kozarček rujnega. Foto: RTV SLO
In kaj je z dobrotami? Prste smo si oblizovali ob hladni predjedi, in sicer mariniranih sardelah na mladem kozjem siru … Foto: RTV SLO
… bučni juhi s skutnimi žličniki in pečeno polento … Foto: RTV SLO
… topli predjedi - domači rižoti, ki pravzaprav ni rižota, saj je pripravljena iz testa rezancev, ki sta jim dodani koprivna omaka in prepražena panceta … Foto: RTV SLO
… ter glavni jedi - zorjeni file mlade košute na koruzni polenti s sladko čebulo. Obed je na koncu kronala še sladica - slivov zavitek s slivovim žganjem. Foto: RTV SLO
Za postrežbo so poskrbeli natakarji, ki jim nikakor ne gre oporekati profesionalnega odnosa in spretnosti, pa naj bo ta fizična ali verbalna. Med njimi so bili tudi sommelierji, torej strokovnjaki v gostinski stroki, ki se ukvarjajo s ponudbo in postrežbo različnega asortimana vin in njegovega povezovanja z jedmi. Foto: RTV SLO
Zbranih ni nagovorila le gostiteljica Ada Špacapan, ki je bila leta 2001 tudi dobitnica Delove kape za najboljšo kuharico leta ter najprestižnejše slovenske nagrade za kulinariko zlata žlica … Foto: RTV SLO
… temveč med drugimi tudi letošnji dobitnik Delove kape in zlate žlice Peter Patajc. Foto: RTV SLO
Tovrsten projekt seveda zahteva veliko sodelovanja in veliko ljudi. Foto: RTV SLO