'Televizija je predvsem moj hobi. Rada bi krmarila nekje med športnimi in razvedrilnimi oddajami,' je dejala plavolaska iz Medvod. Foto: MMC RTV SLO
'Televizija je predvsem moj hobi. Rada bi krmarila nekje med športnimi in razvedrilnimi oddajami,' je dejala plavolaska iz Medvod. Foto: MMC RTV SLO
Maja Tratnik
V Dobro jutro je tokrat 'potipala' prvič. Foto: MMC RTV SLO
Maja Tratnik
Na nogometnih zelenicah najraje pogleda za Italijanom Luco Tonijem. Foto: MMC RTV SLO
Maja navija za Manchester United

Maja Tratnik je na eni izmed komercialnih televizij dve leti privabljala poglede, ko je vodila oddajo Liga prvakov, slišati jo je na radijskih valovih, videti jo je bilo mogoče tudi v Playboyu, debate v slogu "ta je pa res huda" so tekle po spletnih forumih. Zdaj se je plavolasa študentka Fakultete za šport odločila za nov izziv - zamenjala bo dan za noč, vstajala ob štirih zjutraj in postala ena izmed voditeljic oddaje Dobro jutro na prvem programu TV Slovenije.

Majo je MMC ujel na prvi delovni dan na Kolodvorski 2, ko se še izgublja po hodnikih in ne ve točno, kam mora zaviti, da bi prišla v pisarno. Zatrdila je, da so njeni "nogometni dnevi" preteklost, da pa želi krmariti nekje med razvedrilnimi in športnimi oddajami. Več v intervjuju.

Kako ste "zašli" v oddajo Dobro jutro?
Danes je bil moj prvi delovni dan na RTV-ju, tako da je bilo kar precej treme in vznemirjenja. Na RTV sem sicer prišla prek Katje Tratnik (tudi voditeljice oddaje Dobro jutro, op. a.), s katero delam tudi skupaj na radiu. Ko sem končala kariero na neki drugi televiziji, sem se odločila, da si želim poskusiti še enkrat. Izbrala sem RTV, ker se mi zdi to hiša z največ izkušnjami in znanja, zato lahko tukaj največ pridobim. Na oddajo Dobro jutro pa sem prišla povsem po naključju.

Kako pogosta gledalka oddaje Dobro jutro ste bili predtem?
Hm, nisem je gledala (smeh). Po navadi sem ujela le zadnji del. Se pa spomnim, da se je pred kakšnim letom oddaja takoj po koncu predvajanja v živo ponovila in tisto ponovitev sem kar gledala. Sem veliki zaspanec, nisem jutranji tip človeka, tako da je bila danes četrta ura za vstajanje kriza.

Večina se vas verjetno spomni kot lepšo polovico voditeljskega para nogometne Lige prvakov na eni izmed komercialnih televizij. Kako ste se počutili na povsem moškem "terenu", vas je bilo kdaj strah, da izrečete kakšno neumnost?
Seveda. Sploh prvo leto je bila ta oddaja kar težek zalogaj, saj sem se spuščala v svet, ki ga ne poznam najbolje. Res je, da študiram na Fakulteti za šport, zato so mi bile določene stvari o nogometu jasne, res pa je, da je šlo vseeno za zelo specifično stvar, ki so jo gledali specifični ljudje. Zdi pa se mi, da je treba vsako stvar, v katero se spuščaš, naštudirati. Nisem bila vedno najbolj zadovoljna, nekatere stvari niso tekle tako, kot bi morale, zato včasih tudi pred kamero ni izpadlo najbolje. Ne rečem, da nisem bila kdaj kriva tudi sama. Po dveh letih pa sem prekinila, ker mi to ni bil več izziv. Zdi se mi, da najbolje človek dela stvari, ki ga veselijo, v mojem primeru je to šport na splošno ali razvedrilne oddaje.

Še vedno spremljate nogomet?
Ko vidim kakšno zanimivo tekmo. Najraje spremljam angleško ligo, Manchester United je še vedno moj favorit. Ne vem točno, zakaj, a prirasli so mi k srcu.

Je torej tudi Christiano Ronaldo vaš najljubši igralec?
Ja, on je videti "kar fajn". Sicer mi je pa najbolj všeč Luca Toni. Na splošno so nogometaši kar "za pogledat". A nikoli nisem gledala s tega stališča, da so mi všeč najlepši nogometaši.

Imate v medijskem svetu višje cilje?
Ko sem končala Ligo prvakov, sem vedela, da je to minimum, kar lahko dam od sebe kot voditeljica. Ta stik s kamero mi je še vedno velik izziv, ne vidim se kot novinarka, ampak kot voditeljica. Seveda bi imela svojo oddajo, ampak do takrat je še daleč, vem, da si moram nabrati še veliko izkušenj.

A. P.

Maja navija za Manchester United