Pri Krompirjevih igrah je največ točk zbrala ekipa iz Studenega. Ena izmed preizkušenj je bila tudi sestavljanje kmečkega voza. Nagrade za najboljše so prispevali okoliški kmečki turizmi. Foto:
Pri Krompirjevih igrah je največ točk zbrala ekipa iz Studenega. Ena izmed preizkušenj je bila tudi sestavljanje kmečkega voza. Nagrade za najboljše so prispevali okoliški kmečki turizmi. Foto:

Krompirjevo noč so odprli harmonikarji, sledilo pa je tekmovanje v kartanju "trešet-briškula" in Krompirjeve igre, pri katerih se je pomerilo osem skupin iz okoliških vasi. Skoraj tritisočglavo množico so dodobra ogreli Čuki, pozneje pa še Šank rock. Nagrado za najtežji krompir je dobil Aleš Skok iz Lokve. Njegov krompir, za pridelavo katerega ni želel izdati recepta, je tehtal 1270 gramov.

Prva Krompirjeva noč je bila 9. septembra leta 1979. Organizirali so jo domači fantje v želji, da bi se tudi pri njih kaj dogajalo poleg tega, da »imajo le krompir«. Že na prvi prireditvi pred 28 leti se je na Ubeljskem zbralo okoli tisoč ljudi.

Krompirjevo noč organizira TŠKD Tisa-Nanos ob pomoči KS Ubeljsko in Občine Postojna. Vaščani za to priložnost olupijo več kot dve toni krompirja, ki ga pripravijo na različne načine. Obiskovalci tako lahko dobijo brezplačne porcije krompirja s slanino in sirom, krompir v zelnici, okisan krompir ali pražen krompir. V navadi je, da vsaka hiša prispeva po en zaboj krompirja.

Ana Medved


Na stojnici je bilo mogoče kupiti Dražgoške medene kruhke.
Ljubitelji medu so si lahko privoščili različne medene izdelke gospoda Bogdana Žvanuta.
V tekmovanju harmonikarjev so bile tri starostne kategorije. V kategoriji od 14 do 30 let je 2. mesto osvojil 14-letni Alen Klepčar iz Male Pristave. Alen je letošnji evropski prvak, na svetovnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko v italijanskem Sterzingu, pa je v absolutni kategoriji dosegel odlično deseto mesto.
Priljubljeni profesor matematike na SŠ Postojna Vladimir Počkaj - Žlajf na Krompirjevo noč prevzame vlogo sodnika pri »trešet-briškuli«.
V kartanju »trešet-briškula« se je letos pomerilo 12 parov. Udeleženci plačajo prijavnino, iz katere se nato financirajo denarne nagrade za tri najboljše.
Ponosni lastnik letošnjega najtežjega krompirja Aleš Skok iz Lokve.
Za dobro razpoloženje so najprej poskrbeli Čuki. Pred odrom so na njihove skladbe plesali tudi najmlajši.
Ljubitelji rocka pa so na svoj račun prišli ob prihodu vedno dobro razpoloženih »Šankrockerjev«. Foto: RTV SLO