Kongresni trg je bil v znamenju boja proti naravnemu krznu. Foto: RTV SLO
Kongresni trg je bil v znamenju boja proti naravnemu krznu. Foto: RTV SLO
Protest proti krznu
Tinkara, Nina in Jadranka so prišle kljub dežju. Foto: RTV SLO
Enya Belak in Danaja Marinšek
Enya in Danaja sta zelo dejavni dekleti. Foto: RTV SLO

13- in 14-letni organizatorki sobotnega protesta Enya Belak in Danaja Marinšek sta tudi vodji projekta Helpmanija, s katerim želita pomagati otrokom iz Nigra. Na tokratnem protestu sta dobili podporo nekaterih znanih imen slovenske estrade.

Na prireditvi so licitirali majice z napisom Tvoje krzno je imelo srce. Nekaj zbranega denarja, ki bo namenjen mladim lisičkam v zavetišču za divje živali v Kranju, pa so zbrali tudi s srečelovom.

Obe dekleti nameravata z akcijo s pomočjo neformalne pobude za etično kulturo LjudjeZa.org še nadaljevati, saj je bil obisk tokratne prireditve zaradi dežja nekoliko manjši od pričakovanega.

Prišli so tudi znani Slovenci
Shoda v dežju so se udeležile tudi pevke Jadranka Juras, Tinkara Kovač, Tabujevki Nina in Urška Majdič, pevka skupine Billy's Private Parking, opaziti pa je bilo tudi plesno kritičarko Barbro Drnač s hčerko Terezo in pevca Dominika Kozariča.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.
Ljubljančanki Enya in Danaja sta gostovali tudi v spletni klepetalnici MMC-ja RTV Slovenija, kjer sta povedali, da ju v boj proti naravnemu krznu niso spodbudili starši, čeprav ju v njunih dejanjih podpirajo, ampak sta na to idejo prišli sami, saj ima ni vseeno, da živali trpijo.

Enya in Danaja - kapo dol pred njima!
Dekleti sta dejavni na različnih področjih, od preprečevanja poskusov na živalih do bikoborb, zato se udeležita vseh protestov, če si le lahko organizirata prevoz in imata čas. Seveda ju nekateri odrasli zaradi mladosti kdaj ne jemljejo povsem resno, kljub temu pa sta dali že kar nekaj intervjujev tako na radiu kot na televiziji.

Mladi aktivistki sta tudi opozorili, da so tudi v Sloveniji prijavljene štiri reje, na katerih gojijo činčile, največ teh prikupnih živali pa naj bi le zaradi kožuha usmrtili na Kitajskem.