Portorož je bil za en dan prepravljen z ljubitelji rolanja. Uradno jih je bilo 781. Foto: Rudi Kovač
Portorož je bil za en dan prepravljen z ljubitelji rolanja. Uradno jih je bilo 781. Foto: Rudi Kovač
Veriga krofov
Slastnih krofov, s katerimi je bil postavljen slovenski rekord v največji verigi krofov, je bilo kar 1.500, za vsakega kotalkarja skoraj po dva. Foto: Rudi Kovač
Slovenski rekord v rolanju

Glavni cilj dogodka, ki ga je organiziralo portoroško športno izobraževalnem društvu Jaz sem najboljši, je bila sicer postavitev svetovnega rekorda, za katerega bi se moralo prijaviti natančno 1441 ljubiteljev kotalkanja.

Organizator Mojmir Kovač nam je zaupal, da je za nekoliko slabši obisk od pričakovanega krivo slabo vreme, saj so se nad Obalo zgrinjali grozeči oblaki. "Uradna številka kotalkarjev znaša 781, s čimer smo postavili slovenski rekord," je dejal Kovač, ki je še razkril skrivnost, ki so jo skrivali do samega začetka prireditve: "Uspelo nam je postaviti slovenski rekord v najdaljši slovenski verigi krofov, ki jih je bilo vsega skupaj 1.500."

Osem kilometrov dolga proga je potekala med središčem Portoroža in stezo za karting v Luciji, z rolanjem po prenovljeni portoroški promenadi pa so organizatorji tudi proslavili tudi konec obnovitvenih del v središču Portoroža. V gruči je bilo opaziti veliko otroških vozičkov, malih začetnikov na rolerjih, najstarejši med njimi pa je bil 73 letni portorožan Frenk Pirc. Spremljevalni avtomobil, ki je vozil pred rolarji je vozil državni prvak v reliju Miran Jerman s svojim sovoznikom Borisom Tonejcem.

Na stezi za karting tokrat kotalkarji
Start množičnega rolanja, ki ga je obiskal tudi prometni minister Patrick Vlačič, je bil opoldne, pred tem pa je na gokartstezi v Luciji potekala šola varnega rolanja. Udeleženci so prejeli certifikat, da so sodelovali pri postavljanju rekorda, najbolje našemljeni rolarji pa so bili nagrajeni.

Kovač, ki je na Primorskem poznan kot organizator športno rekreacijske akcije Povežimo soline, je množično rolanje organiziral že leta 2006. Takrat je v okviru Festivala športa po Portorožu rolalo dobrih 500 ljudi.

Avtorja fotografij sta Rudi Kovač in Stanko Pocrnič.

J. R.

Slovenski rekord v rolanju