Mnogi se še živo spominjajo Petrinega padca v luknjo, nato pa 'gladiatorskega' boja s poškodovanimi rebri in pljuči, ki ji je prinesel tako želeno olimpijsko medaljo. Foto: EPA
Mnogi se še živo spominjajo Petrinega padca v luknjo, nato pa 'gladiatorskega' boja s poškodovanimi rebri in pljuči, ki ji je prinesel tako želeno olimpijsko medaljo. Foto: EPA

V soboto bomo priča še verjetno zadnjemu tovrstnemu izboru, s katerim medijske hiše ali različna združenja nagradijo najboljše za dosežke v preteklem letu. Gre za že 23. izbor Slovenca leta, ki poteka pod okriljem Nedeljskega dnevnika, za naziv pa se poteguje veliko kandidatov, tistih, ki so zbrali največ glasov bralcev in bralk.

Pisan nabor kandidatov
Očitno bo šlo znova za "spopad" športnikov in politikov, saj je v konkurenci spet kraljica smučarskega teka Petra Majdič, ki je že lani osvojila naslov najbolje priljubljene med Slovenci, vendar ji je letos za petami kar nekaj moških kolegov: Dejan Zavec, Matjaž Kek, Mitja Petkovšek in vračajoči se Primož Kozmus, morda pa je še resnejša konkurentka kar dvakratna srebrna olimpijka Tina Maze.

Politične barve zastopata Danilo Türk in Borut Pahor, ki sta že osvojila naslov Slovenca leta, na kulturni "fronti" se za laskavi naziv borijo Andrej Rozman - Roza, Janez Hočevar Rifle, Boris Pahor, Dubravka Tomšič Srebotnjak in Mojmir Sepe, štrene pa meša tudi ekonomist Rado Pezdir. Kandidati so tudi Ivo Boscarol, Peter Bossman, Spomenka Hribar, prof. dr. Rajko Kenda, Petra Matos in Robert Štaba, glasovanje pa se je končalo v nedeljo.

Poleg Slovenca leta bodo v Litiji izbrali tudi častnega Slovenca leta ter prvič podelili trofejo Jureta Robiča.

Pred Petro dvakrat predsednik Türk
Prireditev bo 22. januarja od 20.00 naprej prenašala tudi TV Slovenija, program pa bodo povezovali Simona Vodopivec - Franko, Maja Martina Merljak, Marjan Bunič, Tone Fornezzi in s posebnimi učinki Martin Žvelc.

V zadnjih petih letih je le Petri Majdič uspelo prekiniti prevlado politikov, saj so pred njeno lansko zmago Slovenci leta postali predsednik države Danilo Türk (dvakrat, v letih 2007 in 2008), Borut Pahor (leta 2006, kot predsednik Socialnih demokratov) in Milan Kučan (leta 2005, kot nekdanji predsednik države).