Člani navijaške skupine so navajeni različnih akrobacij. Foto: www.zmaji.com
Člani navijaške skupine so navajeni različnih akrobacij. Foto: www.zmaji.com
Beli zmaji
Za nastop na svetovnem prvenstvu so trenirali štikrat na teden po dve uri. Foto: www.zmaji.com

Trener energeičnih 14 deklet in 12 fantov Martin Tuš je za MMC povedal, da navijaška skupina obstaja že od leta 1997. Sicer člani Belih zmajev, stari od 17 do 30 let, prihajajo iz cele Slovenije, trenirajo pa v Ljubljani. "Trening za svetovno prvenstvo je v bistvu končan, saj v ponedeljek že letimo v Ameriko, pred tem pa smo trenirali štirikrat na teden po dve uri," je o pripravah na veliko tekmovanje povedal Tuš.

Na svetovno prvenstvo v Orlandu na Floridi so se uvrstili z drugim mestom na lanskem neuradnem evropskem prvenstvu v Nemčiji. "To je pomenilo, da smo prvi iz Slovenije in se tako uvrstimo na svetovno prvenstvo," je pojasnil Tuš pred odhodom na prvo tovrstno svetovno prvenstvo, ki bo potekalo od 23. do 26. aprila. Tam bo sodelovalo pet slovenskih ekip, ki jih sestavljajo člani skupin Beli zmaji, Divas in Žabice (slednji vam bomo predstavili v naslednjih dneh).

V Sloveniji je zanimanje za navijaške skupine veliko
Sicer pa so navijaške skupine v Sloveniji precej pogoste. "Mlajših navijaških in plesnih skupin je v Sloveniji okoli 600, članskih pa malo manj," je povedal Tuš in dodal, da je za vstop v njihovo skupino pogoj le starost nad 16 let, zaželeno pa je gimnastično predznanje.

Soplesalko "vrgli" sedem metrov visoko
Beli zmaji, ki so v letošnji sezoni postavili tudi rekord v najvišjem metu (sotekmovalko so vrgli sedem metrov visoko), se bodo čez lužo pomerili s hudo konkurenco. Poleg tekmovalcev iz 51 zveznih ameriških držav se bodo za naslov svetovnih prvakov potegovale še skupine iz držav Južne Amerike, Evrope, Azije, Avstralije in Afrike. Prijavilo se je namreč kar 56 držav.

"Ameriške cheerleaderje smo do zdaj opazovali samo na posnetkih in fotografijah, kdo bi si mislil, da bomo kdaj tekmovali z njimi oz. proti njim," je še dejal Tuš. Na tekmovanje gleda realno kot na izjemno priložnost za predstavitev slovenske skupine. Tuš upa na brezhiben nastop, a pomemben je tudi skupinski duh: "Piramide, meti, dvigi, gimnastika, ples, vse to je skoraj brezpredmetno, če skupina nima 'spirita'. To sodniki takoj začutijo in tukaj lahko Slovenci pridobimo največ," je sklenil.

A. M.

V spodnji galeriji si lahko ogledate še več akrobacij skupine Beli zmaji.