Michel Obenga, Merlene Ottey, Andreas Maierhofer in Jean-Louis Mignot so tujci, živeči v Sloveniji, ki so najbolj zaznamovali leto 2006. Foto: Organizator
Michel Obenga, Merlene Ottey, Andreas Maierhofer in Jean-Louis Mignot so tujci, živeči v Sloveniji, ki so najbolj zaznamovali leto 2006. Foto: Organizator
Michel Obenga
Michel Obenga meni, da obstaja kar nekaj podobnosti med Gabonom in Slovenijo, zato je prispeval tudi k nastanku prvega gabonsko-slovenskega poslovnega partnerstva. Foto: Organizator
Merlene Ottey
Merlene Ottey velja za najstarejšo žensko dobitnico medalje v šprintu. Foto: EPA

Slovesno, že tretjo prireditev je gostil konferenčni center Perla v Novi Gorici. Nagrade podeljujeta The Slovenia Times in Radio Slonia International, in sicer v Sloniji živečim tujcem, katerih nadarjenost, prizadevanja in uspehi na področju kulture, diplomacije, goodarstva in športa prispevajo k pozitivnemu razvoju in odprtosti sodobne slovenske družbe.

O zmagovalcih so odločili bralci časopisa The Slovenia Times, poslušalci radia Radio Slovenia International in širša slovenska javnost, ki so prek spletne strani in SMS-sporočil glasovali za najbolj priljubljenega v vsaki kategoriji (kandidatov je bilo 16, štirje kandidati v štirih kategorijah).

Kategorija “kultura”
Gabon Michel je direktor Francoskega inštituta v Ljubljani. Prihaja iz afriške države Gabon, že več kot dvajset let pa živi in dela v Sloveniji. Preden je začel voditi Francoski inštitut (Institute de Langue Francaise), je deset let delal za francosko veleposlaništvo ter inštitut Charles Nodier.

Kategorija “diplomacija”
Belgijski veleposlanik Jean-Luis Mignot je prišel v Slovenijo leta 2003. Aktiven je na kulturnem in izobraževalnem področju, saj si prizadeva, da bi bilo v slovenščino prevedenih čim več literarnih del in gledaliških iger belgijskih ustvarjalcev. Ker želi čim bolje spoznati kulturo države, v kateri trenutno živi, se uči slovensko, zelo rad pa raziskuje tudi naravne zaklade Slovenije.

Kategorija “gospodarstvo”
Avstrijec Andreas Maierhofer, generalni direktor podjetja Si.mobil je v Slovenijo prišel leta 2004; njegove mednarodne izkušnje in uspešna vizija podjetja sta veliko prispevala k odpiranju slovenskega telekomunikacijskega trga. Vpeljal je nove tržne strategije in dokazal, da je cene telekomunikacij mogoče znižati in kljub temu zelo uspešno voditi podjetje.

Kategorija “šport”
Atletinja Merlene Joyce Ottey je rojena leta 1960 na Jamajki in je brez dvoma najuspešnejša ženska atletinja vseh časov. V več kot 25-letni karieri je skupno osvojila kar 34 medalj in postavila rekord v dvoranskem teku na 200m, ki ga do zdaj ni presegla še nobena tekmovalka. Leta 1998 se je preselila v Slovenijo, da bi trenirala s Srdjanom Djordjevićem, in leta 2002 dobila slovensko državljanstvo. Že na začetku leta 2003 je začela nastopati za Slovenijo, na Jamajki pa so ji za njene izjemne zasluge postavili spomenik.